Kiełbaski wiedeńskie w sosie pomidorowym. Szybki gulasz z kiełbasek wiedeńskich lub parówek

Kiełbaski wiedeńskie, znane w Europie od XIX wieku, szybko stały się symbolem prostego, a jednocześnie niezwykle lubianego posiłku. Popularne w Niemczech, Austrii i Polsce, do dziś goszczą na stołach w wielu wariantach – od śniadaniowych parówek po dania jednogarnkowe. W tej wersji podajemy je w aromatycznym, lekko śmietanowym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki. To potrawa szybka, sycąca i niezwykle uniwersalna – można ją podać z pieczywem, ryżem, makaronem, a nawet kaszą. Idealna na codzienny obiad, kiedy zależy nam na prostocie i domowym smaku, który zadowoli całą rodzinę.

 


400 g dobrej jakości parówek lub kiełbasek wiedeńskich – pokrojonych w plastry

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

1 papryka czerwona – pokrojona w cienkie paski

1 marchewka – obrana, starta na tarce – duże oczka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka przecieru pomidorowego

300 ml wody lub bulionu

2 łyżki śmietanki UHT 12 %

1 łyżeczka cukru

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

2-4 łyżki siekanej natki pietruszki

 

Olej do smażenia

 

  1. Na niedużej ilości oleju rumienimy kiełbaski. Zdejmujemy z patelni.
  2. Dodajemy cebulę wraz z papryką i marchewką. Gdy warzywa będą rumiane, dodajemy mąką i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, smażymy razem 1 minutę. Następnie całość rozprowadzamy wodą.
  3. Ponownie dodajemy kiełbaski. Wlewamy śmietankę. Gotujemy całość na minimalnym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy natkę. Podajemy ze świeżym pieczywem, puree ziemniaczanym, ryżem, makaronem lub kaszą.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney