Kiełbaski wiedeńskie w sosie pomidorowym. Szybki gulasz z kiełbasek wiedeńskich lub parówek
Kiełbaski wiedeńskie, znane w Europie od XIX wieku, szybko stały się symbolem prostego, a jednocześnie niezwykle lubianego posiłku. Popularne w Niemczech, Austrii i Polsce, do dziś goszczą na stołach w wielu wariantach – od śniadaniowych parówek po dania jednogarnkowe. W tej wersji podajemy je w aromatycznym, lekko śmietanowym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki. To potrawa szybka, sycąca i niezwykle uniwersalna – można ją podać z pieczywem, ryżem, makaronem, a nawet kaszą. Idealna na codzienny obiad, kiedy zależy nam na prostocie i domowym smaku, który zadowoli całą rodzinę.
400 g dobrej jakości parówek lub kiełbasek wiedeńskich – pokrojonych w plastry
1 duża cebula – obrana, drobno posiekana
1 papryka czerwona – pokrojona w cienkie paski
1 marchewka – obrana, starta na tarce – duże oczka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka przecieru pomidorowego
300 ml wody lub bulionu
2 łyżki śmietanki UHT 12 %
1 łyżeczka cukru
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
2-4 łyżki siekanej natki pietruszki
Olej do smażenia
- Na niedużej ilości oleju rumienimy kiełbaski. Zdejmujemy z patelni.
- Dodajemy cebulę wraz z papryką i marchewką. Gdy warzywa będą rumiane, dodajemy mąką i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, smażymy razem 1 minutę. Następnie całość rozprowadzamy wodą.
- Ponownie dodajemy kiełbaski. Wlewamy śmietankę. Gotujemy całość na minimalnym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, posypujemy natkę. Podajemy ze świeżym pieczywem, puree ziemniaczanym, ryżem, makaronem lub kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz