Curry z białej fasoli
Curry z białej fasoli to szybkie, aromatyczne danie, które w kilka chwil przenosi nas w klimat kuchni indyjskiej. Neutralna fasola świetnie chłonie przyprawy i mleczko kokosowe, tworząc kremowy, pełen smaku sos. To propozycja, która sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i sycąca kolacja – a przy tym jest wyjątkowo elastyczna: można dodać ulubione warzywa, przyprawy dopasować do własnego smaku i przygotować w kilka chwil na jednej patelni lub w rondlu.
1 puszka białej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu)
1 średnia cebula - obrana, drobno posiekana
1/2 zielonej papryki - pokrojonej w drobną kostkę
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1/2 lub 1 łyżeczka czerwonej
1 łyżeczka żółtej pasty curry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki kurkumy
65 ml śmietanki kokosowej
150 ml bulionu warzywnego lub wody
Ew.1 łyżka śmietanki uht 12% dla kremowości
1 łyżka oleju roślinnego lub klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
ugotowany ryż lub chlebki naan jako dodatek
Jogurt naturalny typu greckiego - do podania
1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Szklimy drobno posiekaną cebulę wraz z papryką przez 3–4 minuty.
2. Dodajemy posiekany czosnek i pasty curry i przecier pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę, aż przyprawy się zaczną pachnieć.
3. Dodajemy odsączoną fasolę, kurkumę i mieszamy, by całość pokryła się przyprawami.
4. Wlewamy mleczko kokosowe i bulion, zagotowujemy.
5. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, by smaki się połączyły i sos zgęstniał.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę.
7. Podajemy posypane świeżą kolendrą lub pietruszką, z ryżem albo chlebkiem naan.
Komentarze
Prześlij komentarz