Curry z białej fasoli

Curry z białej fasoli to szybkie, aromatyczne danie, które w kilka chwil przenosi nas w klimat kuchni indyjskiej. Neutralna fasola świetnie chłonie przyprawy i mleczko kokosowe, tworząc kremowy, pełen smaku sos. To propozycja, która sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i sycąca kolacja – a przy tym jest wyjątkowo elastyczna: można dodać ulubione warzywa, przyprawy dopasować do własnego smaku i przygotować w kilka chwil na jednej patelni lub w rondlu.


1 puszka białej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu)

1 średnia cebula - obrana, drobno posiekana

1/2 zielonej papryki - pokrojonej w drobną kostkę

2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1/2 lub 1 łyżeczka czerwonej 

1 łyżeczka żółtej pasty curry 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2  łyżeczki kurkumy 

65 ml śmietanki kokosowej

150 ml bulionu warzywnego lub wody

Ew.1 łyżka śmietanki uht 12% dla kremowości

1 łyżka oleju roślinnego lub klarowanego masła

sól i pieprz do smaku



świeża kolendra lub natka pietruszki do podania

ugotowany ryż lub chlebki naan jako dodatek

Jogurt naturalny typu greckiego - do podania


1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Szklimy drobno posiekaną cebulę wraz z papryką przez 3–4 minuty.

2. Dodajemy posiekany czosnek i pasty curry i przecier pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę, aż przyprawy się zaczną pachnieć.

3. Dodajemy odsączoną fasolę, kurkumę i mieszamy, by całość pokryła się przyprawami.

4. Wlewamy mleczko kokosowe i bulion, zagotowujemy.

5. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, by smaki się połączyły i sos zgęstniał.

6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę.

7. Podajemy posypane świeżą kolendrą lub pietruszką, z ryżem albo chlebkiem naan.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney