Domowy gyros z kurczaka
Domowy gyros z kurczaka to idealny sposób, by przenieść się na chwilę w śródziemnomorskie klimaty – bez wychodzenia z domu. Choć nazwa kojarzy się z Grecją, korzenie tego dania sięgają znacznie dalej. Gyros, podobnie jak turecki döner kebab i bliskowschodnia shawarma, wywodzi się z tradycji pieczenia mięsa na pionowym rożnie. Pomysł ten rozprzestrzenił się w XIX wieku z Imperium Osmańskiego i został zaadaptowany w różnych krajach – z lokalnymi przyprawami i składnikami.
W Grecji gyros stał się kultowym daniem street foodowym, najczęściej z wieprzowiny lub kurczaka, podawanym w picie z warzywami i sosem tzatziki. Nasza domowa wersja nie wymaga rożna.Wszystko opiera się tu na marynacie –ziołowej, z odrobiną cynamonu, który dodaje głębi i charakterystycznego aromatu znanego z kuchni greckiej i bliskowschodniej.
Mięso z udek kurczaka – soczyste i delikatne – po odpowiednim pokrojeniu i marynowaniu zamienia się w miękki, złocisty kąsek, który świetnie sprawdzi się nie tylko z ryżem czy z frytkami i domowym sosem czosnkowym, ale także jako nadzienie do pity czy tortilli. Ten przepis łatwo dostosować do własnych potrzeb – można zwiększyć porcję, przygotować wszystko z wyprzedzeniem i usmażyć tuż przed podaniem.
Domowy gyros to jeden z tych przepisów, które szybko wchodzą do stałego repertuaru – bo są proste, szybkie, intensywne w smaku i zawsze się sprawdzają.
500 g udek z kurczaka bez kości i skóry
Marynata - wszystkie składniki mieszamy:
4 łyżki oliwy lub oleju o neutralnym smaku
2 ząbki czosnku - przeciśnięte
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
2/3 łyżeczki soli - do smaku
½ łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
Mięso kroimy ostrym nożem na jak najcieńsze plastry. Dokładnie łączymy z marynatą. Marynujemy od 30 minut (30 min. można poza lodówką, ale jeśli dłużej, to już koniecznie w lodówce!) do 24 godzin.
Mięso smażymy na rumiano na dużej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając.
Do tego pasują:
Komentarze
Prześlij komentarz