Domowy gyros z kurczaka

Domowy gyros z kurczaka to idealny sposób, by przenieść się na chwilę w śródziemnomorskie klimaty – bez wychodzenia z domu. Choć nazwa kojarzy się z Grecją, korzenie tego dania sięgają znacznie dalej. Gyros, podobnie jak turecki döner kebab i bliskowschodnia shawarma, wywodzi się z tradycji pieczenia mięsa na pionowym rożnie. Pomysł ten rozprzestrzenił się w XIX wieku z Imperium Osmańskiego i został zaadaptowany w różnych krajach – z lokalnymi przyprawami i składnikami.

W Grecji gyros stał się kultowym daniem street foodowym, najczęściej z wieprzowiny lub kurczaka, podawanym w picie z warzywami i sosem tzatziki. Nasza domowa wersja nie wymaga rożna.Wszystko opiera się tu na marynacie –ziołowej, z odrobiną cynamonu, który dodaje głębi i charakterystycznego aromatu znanego z kuchni greckiej i bliskowschodniej.

Mięso z udek kurczaka – soczyste i delikatne – po odpowiednim pokrojeniu i marynowaniu zamienia się w miękki, złocisty kąsek, który świetnie sprawdzi się nie tylko z ryżem czy z frytkami i domowym sosem czosnkowym, ale także jako nadzienie do pity czy tortilli. Ten przepis łatwo dostosować do własnych potrzeb – można zwiększyć porcję, przygotować wszystko z wyprzedzeniem i usmażyć tuż przed podaniem.

Domowy gyros to jeden z tych przepisów, które szybko wchodzą do stałego repertuaru – bo są proste, szybkie, intensywne w smaku i zawsze się sprawdzają.


500 g udek z kurczaka bez kości i skóry 

Marynata - wszystkie składniki mieszamy:

4 łyżki oliwy lub oleju o neutralnym smaku

2 ząbki czosnku - przeciśnięte

1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

2/3 łyżeczki soli - do smaku

½ łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki cynamonu 

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny


Mięso kroimy ostrym nożem na jak najcieńsze plastry. Dokładnie łączymy z marynatą. Marynujemy od 30 minut (30 min. można poza lodówką, ale jeśli dłużej, to już koniecznie w lodówce!) do 24 godzin.

Mięso smażymy na rumiano na dużej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając.


Do tego pasują:

Tzatziki

Ryż po turecku

3 sosy imprezowe

Sos bomba czosnkowa

Domowe tortille

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.