Omlet z kalafiorem curry i fetą

Kiedy mamy pod ręką porcję aromatycznego kalafiora curry, najprostszy pomysł na szybki, ale niebanalny obiad albo sycące śniadanie to… omlet. Łączy w sobie wszystko, co lubimy: kremowe jajka, aromatyczne przyprawy i słoną, rozpływającą się fetę. To danie, które robi się błyskawicznie, a daje wrażenie kulinarnego wyrafinowania.

Choć przyprawiony curry kalafior kojarzy się z kuchnią indyjską czy brytyjskim street foodem, tutaj przenosimy go w bardziej śródziemnomorskie klimaty – za sprawą jajek, fety i ewentualnie odrobiny szczypiorku. Całość robi się w kilka minut, a efekt zaskakuje – puszysty omlet, zdecydowany środek i kremowy ser. Idealna porcja dla jednej osoby, choć łatwo ją powielić – każda kolejna porcja smaży się osobno, by omlet był idealnie miękki i świeży.


Kalafior curry

1/2 średniego kalafiora, podzielonego na różyczki
2–3 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 i 1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczki kminu rzymskiego
sól i chili do smaku
sok z cytryny na koniec


    1. Kalafior myjemy, osuszamy i kroimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną cukru. Podgowowujemy kilka minut kalafiora, aż będzie al dente - czas zależny od wielkości różyczek. Odcedzamy.
    2. Na dużej, szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przyprawy: kurkumę, curry, kmin, chili – podsmażamy je przez kilka sekund, aż zaczną pachnieć.
    3. Dorzucamy kalafior i dokładnie mieszamy, by pokrył się przyprawami.
    4. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut, często mieszając. 
    5. Skrapiamy cytryną tuż przed podaniem.


    Omlet - porcja dla 1 osoby. Dla każdej kolejnej powtarzamy wszystkie czynności.

    2-3 jajka

    1 łyżka mleka

    Szczypta soli

    1 łyżeczka masła

    Ser typu feta - pokruszony lub pokrojony w małą kostkę

    Ew.szczypiorek do dekoracji

    Na małej patelni rozgrzewamy masło.

    Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu.

    Na jednej połówce ukladamy porcję kalafiora i fety. Za pomocą łopatki nakrywamy drugą połówką. Jeszcze ok. minuty razem smażymy na minimalnym ogniu, po czym przekładamy omlet na talerz. Podajemy od razu. Można udekorować siekanym szczypiorkiem.

    Komentarze

    Popularne posty z tego bloga

    Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

    Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

    Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.