Tureckie skrzydełka z piekarnika (Kanat)

Kanat, czyli skrzydełka po turecku, to jedno z najbardziej lubianych dań w tureckim street foodzie i domowej kuchni. Soczyste, aromatyczne i intensywnie przyprawione skrzydełka to nie tylko przekąska do meczu czy imprezowe jedzenie z grilla – to pełnoprawne danie, które w Turcji ma status niemal kultowy. Podawane prosto z rusztu, najczęściej z pieczonymi warzywami, ryżem i świeżym chlebem, stanowią esencję tego, co w kuchni tureckiej najlepsze: prostota, dym, przyprawy i głęboki smak.

Historia kanatów sięga tradycji lokant i ulicznych grillowni, gdzie skrzydełka trafiają na ruszt po wcześniejszym marynowaniu w oliwie z czosnkiem, papryką i ziołami. Sekret tkwi w marynacie –  z wyczuwalnym czosnkiem i nutą ziół, często z dodatkiem kwaśnego akcentu w postaci cytryny lub octu winnego. Taki balans smaków sprawia, że mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste, lekko przyrumienione i pełne aromatu. Skrzydełka pyszniad smakują z jogurtowym sosem z miętą i ogórkiem, pilawem albo grillowanymi warzywami. To świetna propozycja zarówno na sezon grillowy, jak i na szybki, rozgrzewający obiad przygotowany w piekarniku. 


1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata-składniki mieszamy:

3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki (lub pul biber, tureckiej chili)
1 ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
1 ½ łyżeczki sumaku 
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
sok z ½ cytryny

Sos jogurtowy-skladniki mieszamy:

200 g gęstego jogurtu

1 ząbek czosnku, przeciśnięty

½ łyżeczki sumaku (lub szczypta cytryny)

sól do smaku


  1. W misce mieszamy jogurt, oliwę, koncentrat, przyprawy, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wkładamy skrzydełka, dokładnie obtaczamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny (najlepiej na całą noc).

  2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Skrzydełka wykladamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 15 minut, następnie odwracamy na drugą stronę, i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż będą rumiane.  Można je również przygotować na grillu.

Do tego pasuje ryż to turecku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.