Tureckie skrzydełka z piekarnika (Kanat)
Kanat, czyli skrzydełka po turecku, to jedno z najbardziej lubianych dań w tureckim street foodzie i domowej kuchni. Soczyste, aromatyczne i intensywnie przyprawione skrzydełka to nie tylko przekąska do meczu czy imprezowe jedzenie z grilla – to pełnoprawne danie, które w Turcji ma status niemal kultowy. Podawane prosto z rusztu, najczęściej z pieczonymi warzywami, ryżem i świeżym chlebem, stanowią esencję tego, co w kuchni tureckiej najlepsze: prostota, dym, przyprawy i głęboki smak.
Historia kanatów sięga tradycji lokant i ulicznych grillowni, gdzie skrzydełka trafiają na ruszt po wcześniejszym marynowaniu w oliwie z czosnkiem, papryką i ziołami. Sekret tkwi w marynacie – z wyczuwalnym czosnkiem i nutą ziół, często z dodatkiem kwaśnego akcentu w postaci cytryny lub octu winnego. Taki balans smaków sprawia, że mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste, lekko przyrumienione i pełne aromatu. Skrzydełka pyszniad smakują z jogurtowym sosem z miętą i ogórkiem, pilawem albo grillowanymi warzywami. To świetna propozycja zarówno na sezon grillowy, jak i na szybki, rozgrzewający obiad przygotowany w piekarniku.
W misce mieszamy jogurt, oliwę, koncentrat, przyprawy, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wkładamy skrzydełka, dokładnie obtaczamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny (najlepiej na całą noc).
-
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Skrzydełka wykladamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 15 minut, następnie odwracamy na drugą stronę, i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż będą rumiane. Można je również przygotować na grillu.
Komentarze
Prześlij komentarz