Brązowy sos do pieczeni

Jeśli chcecie podać dowolne pieczone mięso, także drób, w elegancki i pyszny spndsób, oto prosty przepis na pyszny brązowy sos, który idealnie do tego pasuje. Sos ten doskonale komponuje się z każdą pieczenią i sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne, i jest przy tym prosty i szybki do przygotowania.

1 cebula

1 marchewka

1 mały kawałek selera nacioweko

2 łyżki masła lub oleju

1 łyżka mąki

500 ml bulionu wołowego (lub warzywnego)

100 ml czerwonego wina 

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 liść laurowy

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 

Sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru (lub odrobina 

1 łyżeczka octu balsamicznego


1. Zrumienić warzywa:

drobno posiekać cebulę, marchewkę i seler. Rozgrzać masło lub olej na patelni i smażyć warzywa na średnim ogniu na złoty kolor.


2. Dodać przecier pomidorowy i mąkę:

Wmieszać przecier pomidorowy i krótko podsmażyć, aby lekko się skarmelizował. Dodać mąkę i krótko smażyć do lekkiego zrumienienia (zasmażka).


3. Wlać czerwone wino i krótko zagotować. Następnie stopniowo dodawać bulion, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.


4. Doprawić: dodać do sosu liść laurowy, paprykę w proszku, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz.


5. Gotować na wolnym ogniu:

Dusić sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszać.


6. przecedzić (opcjonalnie):

Przecedzić sos przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Alternatywnie, jeśli wolisz gęstszy sos, możesz zmiksować warzywa na puree.


7. Ostateczny smak:

Doprawić ponownie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru lub octu balsamicznego, jeśli to konieczne.



7. ostateczny smak:

Doprawić ponownie solą, pieprzem i odrobiną cukru lub octu balsamicznego, jeśli to konieczne.


Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, przed podaniem można dodać niewielką ilość zimnego masła.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.