Domowa szarlotka z kruszonką
Czy jest coś lepszego niż zapach piekącej się szarlotki, który wypełnia cały dom? Ta domowa wersja z chrupiącą kruszonką to prawdziwy hit każdej rodzinnej uroczystości i popołudnia przy kawie. Delikatne, maślane ciasto, soczyste jabłka z nutą cynamonu i złocista kruszonka tworzą deser, który smakuje jak wspomnienie dzieciństwa.
500 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru
200 g zimnego masła
2 jajka
Szczypta soli
Nadzienie:
6-8 dużych jabłek – obranych, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Bułka tarta do posypania spodu ciasta
Lukier:
2 łyżki mleka
6 łyżek cukru pudru
Forma do pieczenia 25x25 cm lub tortownica 24-26cm.
- Przesianą przez sito mąką mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Siekamy nożem lub łączymy składniki szybko palcami – chodzi o to, by masło nie rozpuściło się od ciepła dłoni. Celem jest uzyskanie konsystencji podobnej do piasku na plaży. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy, aż otrzymamy jednolite ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 części: jedna chowamy do lodówki na godzinę, a druga do zamrażarki.
- Pora pa przygotowanie nadzienia: jabłka podduszamy w rondlu wraz z masłem, woda, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny do miękkości – pilnujemy jednak, by się całkiem nie rozpadły. Dodajemy bułkę tartą i odstawiamy nadzienie do przestudzenia.
- Po upływie godziny wyjmujemy pierwszą porcję ciasta z lodówki. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Kawałkami ciasta wylepiamy spód oraz boki formy. Nakłuwamy spod ciasta widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. przez 15-20 minut, tylko do lekkiego zarumienienia.
- Podpieczone ciasto posypujemy po wierzchy 2 łyżkami bulki tartej. Następnie wykładamy nadzienie, na które ścieramy na tarce drugą połowę ciasta, która była w zamrażarce. Całość dalej pieczemy w temp. 180 st. Przez ok.40-50 minut, aż wierzch będzie złoty.
- Upieczone ciasto lukrujemy. Kroimy dopiero po przestygnięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz