Pieczeń z mięsa mielonego po wiedeńsku. Faschierten Braten Wiener Art
Oto klasyczny przepis na pieczeń z mięsa mielonego po wiedeńsku - tradycyjne austriackie danie. Przeważnie pieczeń mieloną po wiedeńsku podaje się z tłuczonymi ziemniakami i brązowym sosem. Dobrze pasują do niej również warzywa gotowane na parze lub zielona sałata.
500 g mięsa mielonego z wołowiny i wieprzowiny
1 bułka (lub 2 kromki chleba bez skórki)
100 ml mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku (suszony)
1 łyżka natki pietruszki (drobno posiekana)
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól i pieprz do smaku
100 g plastrów boczku
Masło lub olej do smażenia
1. Namoczyć bułkę: kroimy bułkę na małe kawałki i moczymy w mleku. Po około 10 minutach dobrze odciskamy.
2. Przygotować cebulę i czosnek: Drobno siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na patelni z odrobiną masła lub oleju, aż staną się przezroczyste. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3. Przygotować mieszankę mięsną:
Mięso mielone dobrze mieszamy z odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą, majerankiem, pietruszką, papryką w proszku, ostudzoną cebulą i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt miękka, dodajemy trochę bułki tartej.
4 Formowanie: Uformuj masę mięsną w długi bochenek.
Formę do pieczenia - keksówkę ok. 26cm x 12 cm - wykładamy plastrami wędzonego boszku tak, by potem można było owinąć każdym plastrem także wierzch pieczeni. Pieczeń umieszczamy w formie i dokładnie owijamy boczkiem.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra/dół) przez około 50-60 minut, aż pieczeń będzie ładnie zarumieniona i upieczona. Gdy mięso się piecze, przygotowujemy sos (przepis poniżej).
6. Pozostawić pieczeń na chwilę, aby odpoczęła, a następnie pokroić w plastry.
SOS:
Oto prosty przepis na pyszny brązowy sos, który idealnie pasuje do pieczeni mielonej po wiedeńsku. Sos ten doskonale komponuje się z mieloną pieczenią i sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne.
1 cebula
1 marchewka
1 mały kawałek selera nacioweko
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
500 ml bulionu wołowego (lub warzywnego)
100 ml czerwonego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru (lub odrobina
1 łyżeczka octu balsamicznego
1. Zrumienić warzywa:
drobno posiekać cebulę, marchewkę i seler. Rozgrzać masło lub olej na patelni i smażyć warzywa na średnim ogniu na złoty kolor.
2. Dodać przecier pomidorowy i mąkę:
Wmieszać przecier pomidorowy i krótko podsmażyć, aby lekko się skarmelizował. Dodać mąkę i krótko smażyć do lekkiego zrumienienia (zasmażka).
3. Wlać czerwone wino i krótko zagotować. Następnie stopniowo dodawać bulion, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Doprawić: dodać do sosu liść laurowy, paprykę w proszku, cukier lub ocet balsamiczny, sól i pieprz.
5. Gotować na wolnym ogniu:
Dusić sos na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż lekko zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszać.
6. przecedzić (opcjonalnie):
Przecedzić sos przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Alternatywnie, jeśli wolisz gęstszy sos, możesz zmiksować warzywa na puree.
7. Ostateczny smak:
Doprawić ponownie do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru lub octu balsamicznego, jeśli to konieczne.
7. ostateczny smak:
Doprawić ponownie solą, pieprzem i odrobiną cukru lub octu balsamicznego, jeśli to konieczne.
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, przed podaniem można dodać niewielką ilość zimnego masła.
Komentarze
Prześlij komentarz