Oliwki marynowane po marokańsku. Moroccan Olive Salad.
Oliwki marynowane po marokańsku to wyrazista mieszanka kolorów i smaków, która łączy soczyste oliwki z intensywnymi przyprawami i świeżymi ziołami. Wywodząca się z tradycji marokańskiej kuchni, pełnej aromatów i wpływów z Bliskiego Wschodu oraz basenu Morza Śródziemnego, sałatka ta często towarzyszy posiłkom jako przystawka lub dodatek. Przepis wg Frum It Up.
200g zielonych oliwek odsączonych z zalewy, przepłukanych wodą na sicie
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (pysznie też smakuje połączenie 2 łyżek koncentratu pomidorowego i 2 łyżek ajvaru)
1 obrany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżka miodu
Szczypta soli
2/3 szklanki wody
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje i sos zamieni się w pastę. Tak przygotowane oliwki odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce do tygodnia. Podajemy na zimno jako dodatek do dań. Przed podaniem można posypać siekana natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz