Gerahmter Weisskohl – duszona biała kapusta w śmietanie

Gerahmter Weißkohl to klasyczny dodatek kuchni północnoniemieckiej, serwowany od dziesięcioleci do smażonej ryby, klopsików czy kiełbasy. Delikatne liście białej kapusty duszone są powoli i wzbogacane śmietaną, co daje aksamitny, lekko słodkawy smak przełamany subtelną nutą przypraw. To jedno z tych prostych, domowych dań, które łączą w sobie kremową konsystencję i łagodność z charakterem sezonowych warzyw – świetnie sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie, jak i w bardziej odświętnej odsłonie. W wersji bardziej wyrazistej można też podsmażyć na początku kilka kawałków boczku, by nadać kapuście lekko wędzonego aromatu. Pasuje jako dodatek do mięs, drobiu i ryb.


500 g białej kapusty

1 średnia cebula - obrana, drobno posiekana

30 g masła (ok. 2 łyżki)

250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

150 ml śmietany uht 12%

1 płaska łyżka mąki pszennej (opcjonalnie, do zagęszczenia)

sól, świeżo mielony pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cukru


1. Kapusta – usuwamy głąb i kroimy liście w paski lub większą kostkę.

2. Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy kapustę, chwilę podsmażamy.

3. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 20-25 minut, aż kapusta zmięknie, ale nadal będzie lekko jędrna.

4. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Jeśli chcemy gęstszy sos, można wcześniej wymieszać mąkę z odrobiną śmietany i wlać do kapusty. Gotujemy jeszcze 5 minut.

5. Doprawianie – doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem i sokiem z cytryny.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza