Sałatka z buraków z fetą

Sałatki z buraków mają w sobie coś wyjątkowego – prostotę, świeżość i elegancję jednocześnie. W polskiej kuchni burak od wieków był podstawowym warzywem zimowym, ale w ostatnich latach zyskał drugie życie w lekkich, nowoczesnych kompozycjach. Takie dania świetnie sprawdzają się jako samodzielna kolacja, lunch do pracy albo dodatek do mięs czy pieczonych warzyw.

W tej wersji łączymy klasyczny smak buraka z wyrazistą fetą, chrupiącym słonecznikiem i kremowym, lekko czosnkowym sosem jogurtowym. To połączenie nie wymaga wielu składników ani długiego przygotowania — wszystko opiera się na balansie smaków. Sałatka jest pyszna od razu po zrobieniu, ale jeszcze lepsza po krótkim schłodzeniu. Idealna na co dzień i na stół w większym towarzystwie. Przepis wg zrobcie_se_bartosz_kopica na Instagram.


Ok. 500g buraków - ugotowanych, wystudzonych, obranych, pokrojonych w niedużą kostkę

150g sera feta - pokrojonego w kostkę

4 łyżki suszonych łuskanych ziaren słonecznika - podprażonych na suchej patelni

Siekany koperek - do posypania


Sos (składniki mieszamy)

5 czubatych łyżek jogurtu greckiego

1 czubata łyżka śmietany

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Ew.sól do smaku


1. Ugotowane, ostudzone i obrane buraki kroimy w kostkę. Fetę kroimy w kostkę.

2. Składniki sosu mieszamy.

3. Na suchej patelni prażymy na złoto ziarna słonecznika - uważamy, by nie przypalić.

4. Do buraków i fety dosypujemy 3/4 słonecznika - trochę zostawiamy sobie do dekoracji sałatki. Wszystko mieszamy z sosem, doprawiamy ew. do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy posypaną słonecznikiem i koperkiem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza