Śledzie matjasy po nordycku z sosem jabłkowo-cebulowym
Śledzie matjasy w jabłkowo-cebulowym sosie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Serwowane w portowych miastach od Hamburga po Malmö, łączą w sobie maślaną delikatność młodego śledzia z orzeźwiającym, lekko kwaskowym sosem. Dzięki temu danie nie jest ciężkie ani przesadnie słodkie – jabłko i cebula dodają świeżości, śmietanowa baza łagodzi całość, a musztarda i cytryna wprowadzają charakter. Podane z młodymi ziemniakami i sezonową sałatką sprawdzi się jako elegancki, a przy tym bardzo domowy obiad w duchu Północy.
8 filetów śledzi matjas dobrej jakości (w oleju, odsączone)
Sos:
1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, boskoop)
1 średnia czerwona cebula
200 g kwaśnej śmietany 18%
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru lub miodu (tylko dla zrównoważenia kwasu – nie robimy sosu słodkiego)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki koperku lub szczypiorku, drobno posiekane
Do podania:
małe ziemniaki w mundurkach, gotowane lub podsmażone z masłem i koperkiem
sałata sezonowa
1. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę lub cienkie słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
2. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, sparzamy wrzątkiem (15 sekund), aby złagodzić ostrość, i studzimy.
3. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, musztardę, sok z cytryny/ocet, szczyptę cukru, sól i pieprz.
4. Dodajemy jabłko, cebulę i posiekany koperek. Odstawiamy na minimum 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.
5. Filety matjas układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy świeżym koperkiem.
6. Podajemy z młodymi ziemniakami i świeżą sałatą.
Komentarze
Prześlij komentarz