Śledzie matjasy po nordycku z sosem jabłkowo-cebulowym

Śledzie matjasy w jabłkowo-cebulowym sosie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Serwowane w portowych miastach od Hamburga po Malmö, łączą w sobie maślaną delikatność młodego śledzia z orzeźwiającym, lekko kwaskowym sosem. Dzięki temu danie nie jest ciężkie ani przesadnie słodkie – jabłko i cebula dodają świeżości, śmietanowa baza łagodzi całość, a musztarda i cytryna wprowadzają charakter. Podane z młodymi ziemniakami i sezonową sałatką sprawdzi się jako elegancki, a przy tym bardzo domowy obiad w duchu Północy.


8 filetów śledzi matjas dobrej jakości (w oleju, odsączone)


Sos:

1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, boskoop)

1 średnia czerwona cebula

200 g kwaśnej śmietany 18%

100 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżki soku z cytryny lub łagodnego octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru lub miodu (tylko dla zrównoważenia kwasu – nie robimy sosu słodkiego)

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

2 łyżki koperku lub szczypiorku, drobno posiekane


Do podania:

małe ziemniaki w mundurkach, gotowane lub podsmażone z masłem i koperkiem

sałata sezonowa


1. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę lub cienkie słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

2. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, sparzamy wrzątkiem (15 sekund), aby złagodzić ostrość, i studzimy.

3. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, musztardę, sok z cytryny/ocet, szczyptę cukru, sól i pieprz.

4. Dodajemy jabłko, cebulę i posiekany koperek. Odstawiamy na minimum 30 minut w lodówce, aby smaki się przegryzły.

5. Filety matjas układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy świeżym koperkiem.

6. Podajemy z młodymi ziemniakami i świeżą sałatą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza