Domowa kaszanka

Domowa kaszanka to jeden z tych przepisów, które pokazują, że proste rozwiązania potrafią być najsmaczniejsze. Nie potrzebujemy tu żadnych osłonek ani specjalistycznego sprzętu — wszystko robimy w zwykłym naczyniu do zapiekania. Składniki są łatwo dostępne i niedrogie, a sam proces szybki i nieskomplikowany. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia na nasz talerz: dobrej jakości mięso, aromatyczne przyprawy i kasza, bez zbędnych dodatków. Taka kaszanka ma intensywny, głęboki smak i chrupiącą skórkę z wierzchu — idealna do podania z kiszonym ogórkiem, musztardą albo świeżym chlebem.

Dodatkowy plus? Bez problemu możemy ją przechowywać w lodówce przez 3 dni — a kiedy najdzie nas ochota, wystarczy odkroić kawałek i odsmażyć go na patelni, by znów była gorąca i chrupiąca.

200 g wątróbek drobiowych

400 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula – obrana, bardzo drobno posiekana

2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

łyżki majeranku

2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

100 ml kaszy jęczmiennej  

1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego Sól-do smaku

1 łyżeczka masła

olej do smażenia


1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C.

2.Na niedużej ilości rozgrzanego oleju obsmażamy wątróbki z obu stron na złowto. Zdejmujemy z patelni.

3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy mielone mięso. Smażymy, mieszając, aż mięso ładnie podzieli się na grudki. Dodajemy czosnek i przyprawy. Mieszamy, i smażymy, aż mięso będzie brązowe.

4. W międzyczasie jak najdrobniej siekamy w kostkę podsmażone wcześniej wątróbki. Dodajemy na patelnię do usmażonego mięsa wraz z 1 łyżeczką masła. Mieszamy, dodajemy kaszę i bulion. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – potrawa powinna być pieprzna i wyrazista w smaku. Gotujemy razem 5 minut na małym ogniu.

5.Przekładamy całość do naczynia do zapiekania. Zapiekamy 30 min.pod przykryciem, a potem jeszcze ok. 10 min. bez przykrycia, by wierzch zrobił się chrupiący.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza