Czeska pasta serowa na kanapki
Pasta serowa to klasyka czeskich stołów, którą zna niemal każdy czeski dom. Prosta, a zarazem niezwykle smaczna i uniwersalna — świetna na szybkie śniadanie, przekąskę czy dodatek do kolacji. Ta kremowa, delikatna pasta to świetny sposób, by ożywić kanapki i nadać im wyjątkowego charakteru, który przypomina czeskie smaki i tradycję.
100 g sera typu edamski – startego na grubych oczkach tarki
2 łyżki śmietany UHT 12%
1 łyżka majonezu
1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczki mleka lub maślanki w proszku (dla tekstury)
1/2 łyżeczki octu z białego wina lub jabłkowego
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
szczypta soli, cukru i czarnego pieprzu
1. Baza: W miseczce dokładnie rozcieramy żółtko z majonezem, śmietaną, mlekiem w proszku, octem, czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem – można to zrobić łyżką lub małą rózgą, aż powstanie jednolity krem.
2. Następnie dodajemy starty ser, mieszamy, i ew.doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub cukrem.
3. Gotowe! Wstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się połączyły. Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli w tym czasie za bardzo zgęstnieje, przed podaniem dodajemy łyżeczkę śmietany lub mleka i dokładnie mieszamy. Pasta znów zrobi się smarowna.
Można podać z siekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz