Czeska pasta serowa na kanapki

Pasta serowa to klasyka czeskich stołów, którą zna niemal każdy czeski dom. Prosta, a zarazem niezwykle smaczna i uniwersalna — świetna na szybkie śniadanie, przekąskę czy dodatek do kolacji. Ta kremowa, delikatna pasta to świetny sposób, by ożywić kanapki i nadać im wyjątkowego charakteru, który przypomina czeskie smaki i tradycję. 


100 g sera typu edamski – startego na grubych oczkach tarki

2 łyżki śmietany UHT 12% 

1 łyżka majonezu

1 żółtko jajka ugotowanego na twardo

1 łyżeczka oleju

1/2 łyżeczki mleka lub maślanki w proszku (dla tekstury)

1/2 łyżeczki octu z białego wina lub jabłkowego

1 ząbek czosnku – obrany,  przeciśnięty przez praskę

szczypta soli, cukru i czarnego pieprzu


1. Baza: W miseczce dokładnie rozcieramy żółtko z majonezem, śmietaną, mlekiem w proszku, octem, czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem – można to zrobić łyżką lub małą rózgą, aż powstanie jednolity krem.

2. Następnie dodajemy starty ser, mieszamy, i ew.doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub cukrem. 

3. Gotowe! Wstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się połączyły. Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli w tym czasie za bardzo zgęstnieje, przed podaniem dodajemy łyżeczkę śmietany lub mleka i dokładnie mieszamy. Pasta znów zrobi się smarowna.

Można podać z siekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney