Racuchy z jabkami, na mleku, bez drożdży,
Choć najczęściej kojarzymy racuchy z drożdżowym ciastem i długim wyrastaniem, równie dobrze sprawdza się wersja błyskawiczna — bez drożdży, za to z puszystym środkiem i chrupiącymi brzegami. Te racuchy rosną dzięki ubitym białkom i proszkowi do pieczenia, a ich strukturze bliżej do miękkiego placuszka niż klasycznego naleśnika. To świetna propozycja na śniadanie, podwieczorek albo słodki obiad, zwłaszcza gdy nie mamy czasu ani ochoty czekać, aż wyrośnie ciasto.
Dodatkowy plus? Nie wymagają kefiru ani maślanki, które często są podstawą podobnych przepisów — wystarczy zwykłe mleko.
2 jajka (żółtka i białka osobno)
250 ml mleka
200 g mąki pszennej (ok. 1½ szklanki)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jabłko (lub 2 mniejsze), obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub małą kostkę, lub starte na tarce - grube oczka
olej do smażenia (np. rzepakowy)
Opcjonalnie do podania:
cukier puder, cynamon, śmietana, jogurt, miód, syrop klonowy
1. Mieszamy suche składniki. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
2. Żółtka i mleko. W osobn ej misce roztrzepujemy żółtka z mlekiem. Wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
3. Dodajemy jabłka. Wrzucamy pokrojone jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto będzie dość gęste – tak ma być.
4. Ubite białka. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z ciastem – najlepiej w dwóch partiach, mieszając łopatką.
5. Smażenie. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju (średni ogień). Nakładamy porcje ciasta łyżką, formując grubsze placki. Smażymy po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste. Nie dociskamy ich łopatką!
6. Osączamy. Gotowe racuchy przekładamy na papierowy ręcznik.
Komentarze
Prześlij komentarz