Soutzoukakia, czyli klopsiki w sosie pomidorowym po grecku

Soutzoukakia to klasyczne danie kuchni greckiej i smyrneńskiej, wywodzące się z tradycji kulinarnej przesiedleńców z Azji Mniejszej. To podłużne klopsiki z mielonego mięsa, doprawione charakterystyczną mieszanką czosnku, cynamonu, kminu rzymskiego i ziela angielskiego, duszone w gęstym, pomidorowym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Ich intensywny, korzenny aromat odróżnia je od klasycznych klopsików znanych z kuchni środkowoeuropejskiej. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, frytkami, albo po prostu z kawałkiem chleba do wyczyszczenia talerza z sosu. To prosta i łatwa do przygotowania potrawa, która błyskawiczne przenosi smakiem na słoneczne greckie wakacje. Przepis wg marys_kouzina na Instagramie.


500 g mielonego mięsa wołowego

1 cebula - obrana, starta na tarce

2 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę

1 jajko

4 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżeczki oregano

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki gładko utłuczonegnd w moździerzu ziela angielskiego

Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Ok. 4 łyżek bułki tartej - tylko tyle, by masa miała odpowiednią konsystencję do formowania klopsików

Olej do smażenia

 Sos: 

1 cebula - obrana, posiekana w drobną kostkę

1 łyżeczka mąki pszennej

100 ml czerwonego wina

200-250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

200 ml passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

1-2 liście laurowe

1/2 łyżeczki cynamonu

2-3 kulki ziela angielskiego

Sól i pieprz do smaku


1. Mięso na klopsiki łączymy ze wszystkimi składnikami. Wyrabiamy na spójną masę, z której formujemy podłużne klopsiki.

2. Klopsiki rumienimy na oleju z obu stron.

3. W garnku rumienimy na niewielkiej ilości cebulę. Dodajemy mąkę, mieszamy, robiąc zasmażkę. Rozprowadzamy ją winem, mieszając. Po ok.1 minucie dodajemy pozostałe składniki sosu.

4. Do gotującego się sosu wkładamy podsmażone klopsiki. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień i dusimy 15 minut.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney