Rozgrzewający napar pomarańczowo-imbirowy

Szukasz napoju, który rozgrzeje Cię w chłodne dni i jednocześnie zaskoczy wyjątkowym smakiem? Ten napar to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy soku pomarańczowego, pikantnej nuty imbiru i aromatycznego rozmarynu. Suszona żurawina nadaje odrobinę zimowego charakteru. Idealny na wieczór z książką, rodzinne spotkanie czy zimowy spacer – rozgrzewa, koi i dodaje energii. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a efekt jest naprawdę magiczny!

Składniki na 2 porcje:


500 świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy z cząsteczkami miąższu (może być kupny)

6 łyżeczek syropu imbirowego

1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego

2 kawałki gałązek świeżego rozmarynu, każdy długości 5 cm

2 łyżki suszonej żurawiny


Wszystkie składniki podgrzewamy razem w garnku, do momentu, aż płyn się zagotuje. Odstawiamy z palnika na 5 minut pod przykryciem.

Podajemy na gorąco.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.