Delikatny karp piernikowy

Karp to ryba, która po odpowiednim przygotowaniu jest naprawdę pyszna. W dzisiejszym przepisie proporcje nie mają znaczenia, liczy się sam smak. Dzięki użyciu przyprawy korzennej do piernika karp zyskuje wyjątkowy charakter i aromat.

Karp - najlepiej oskrobane filety bez ości, ale mogą być też dzwonka

Mleko

Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przyprawa korzenna do piernika

Mąka pszenna

Masło i trochę oleju

Koperek do posypania

Cytryna do skropienia


1. Karpia moczy się w mleku zazwyczaj przez 2-4 godziny. Czas moczenia zależy od tego, jak intensywny zapach ryby chcemy zneutralizować i jak delikatnego smaku oczekujemy. Mleko pomaga złagodzić specyficzny aromat karpia i nadaje mu łagodniejszy smak. Jeśli zapach jest bardzo intensywny, można wydłużyć czas moczenia do nawet 6 godzin.


Po moczeniu rybę należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym przed dalszym przygotowaniem. 


2. Karpia oprószamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do piernika.

Obtaczamy z obu stron w mące.


3. Rybę smażymy z obu stron na rumiano na małym ogniu, na maśle z odrobiną oleju, który zapobiega przypalaniu się masła.


Podajemy z cząstką cytryny do skropienia ryby.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.