Delikatny karp piernikowy
Karp to ryba, która po odpowiednim przygotowaniu jest naprawdę pyszna. W dzisiejszym przepisie proporcje nie mają znaczenia, liczy się sam smak. Dzięki użyciu przyprawy korzennej do piernika karp zyskuje wyjątkowy charakter i aromat.
Karp - najlepiej oskrobane filety bez ości, ale mogą być też dzwonka
Mleko
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przyprawa korzenna do piernika
Mąka pszenna
Masło i trochę oleju
Koperek do posypania
Cytryna do skropienia
1. Karpia moczy się w mleku zazwyczaj przez 2-4 godziny. Czas moczenia zależy od tego, jak intensywny zapach ryby chcemy zneutralizować i jak delikatnego smaku oczekujemy. Mleko pomaga złagodzić specyficzny aromat karpia i nadaje mu łagodniejszy smak. Jeśli zapach jest bardzo intensywny, można wydłużyć czas moczenia do nawet 6 godzin.
Po moczeniu rybę należy dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym przed dalszym przygotowaniem.
2. Karpia oprószamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do piernika.
Obtaczamy z obu stron w mące.
3. Rybę smażymy z obu stron na rumiano na małym ogniu, na maśle z odrobiną oleju, który zapobiega przypalaniu się masła.
Podajemy z cząstką cytryny do skropienia ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz