Szybkie czekoladowe ciasto z bananem

To szybkie i proste ciasto z bananem zachwyca miękkością i bogatym smakiem, a do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników i chwila w kuchni. Dojrzały banan nadaje mu naturalnej słodyczy, a kakao intensywności, która rozpieszcza podniebienie. Idealne na  deser, spotkanie z przyjaciółmi lub gdy masz ochotę na coś domowego i pysznego do kawy. Gotowe w niecałą godzinę, sprawdzi się zawsze, gdy potrzebujesz słodkiej chwili wytchnienia.

1 miękki, dojrzały banan, najlepiej z brązowymi plamkami

3 jajka

1 szklanka brązowego cukru

1/2 kostki roztopionego masła

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka kwaśnej śmietany

1/2 szkl śmietanki uht 12%

2 szkl. przesianej mąki pszennej

4 łyżki kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masło i kasza manna do formy do ciasta


1. Banana obrać. Ugnieść dokładnie w misce na jednolitą masę za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).

2. Dodać jajka, i cukier, dokładnie zmiksować.

Dodać  kakao, śmietankę, śmietanę oraz roztopione w rondelku masło - zmiksować.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy nie za długo tym razem - tylko do połączenia się składników, by nie było widać nierozmieszanej mąki. 

3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.