Kofte z piekarnika

Tych kofte nie smaży się na patelni, tylko zapieka w piekarniku. Przy okazji można w tym czasie upiec również podgotowane ziemniaki rozmarynowe, paprykę, marchewkę, czy inne ulubione warzywa. Dzięki dodatkowi wody gazowanej mięso pozostaje soczyste. Przepis wg yemektar1flerim .

500g mielonego mięsa wołowego

1 średnia cebula - obrana, starta na tarce (grube oczka)

100 ml bułki tartej

100 ml wody mineralnej gazowanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego piepru

1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki

Sól do smaku


Mięso wyrabiamy ze wszystkimi składnikami. Formujemy kotleciki. 

Pieczemy w naczniu do zapiekania ok.20-25 minut, 200 st.C, termoobieg, aż będą z wierzchu rumiane.


Wspaniale smakują z klasycznym tzatziki z ogórkiem, lub z pysznym tzatziki z rukolą.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu