Kofte z piekarnika
Tych kofte nie smaży się na patelni, tylko zapieka w piekarniku. Przy okazji można w tym czasie upiec również podgotowane ziemniaki rozmarynowe, paprykę, marchewkę, czy inne ulubione warzywa. Dzięki dodatkowi wody gazowanej mięso pozostaje soczyste. Przepis wg yemektar1flerim .
500g mielonego mięsa wołowego1 średnia cebula - obrana, starta na tarce (grube oczka)
100 ml bułki tartej
100 ml wody mineralnej gazowanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego piepru
1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
Sól do smaku
Mięso wyrabiamy ze wszystkimi składnikami. Formujemy kotleciki.
Pieczemy w naczniu do zapiekania ok.20-25 minut, 200 st.C, termoobieg, aż będą z wierzchu rumiane.
Wspaniale smakują z klasycznym tzatziki z ogórkiem, lub z pysznym tzatziki z rukolą.
Komentarze
Prześlij komentarz