Tzatziki

Tzatziki to klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw - zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęsta wersję tzatziki, przypominająca bardziej zupę - chłodnik. W Indiach przygotowuję się pyszną raitę. W kuchni bułgarskiej, serbskiej i macedońskiej znajdziemy zaś tarator. Podobne danie spotykane jest również w Iraku i Iranie. Tak szeroka popularność tego połączenia smaków wcale nie dziwi - zimny, lekko kwaśny jogurt znakomicie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy drobiu. Idealnie sprawdza się zarówno w daniach pikantnych (gdzie łagodzi ich ogień), jak jako dodatek do warzyw czy ryżu. Przepis na podstawie Authentic Greek Recipies.



250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
1 nieduży ogórek zielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki drobno siekanego koperku
szczypta soli do smaku


1. Ogórek (bez obierania) ścieramy na tarce (grube oczka). Posypujemy szczyptą soli, odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Po tym czasie cały sok dokładnie odciskamy - nie będzie nam potrzebny.

2. Jogurt grecki mieszamy z ogórkiem, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, oliwą i koperkiem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli do smaku. Podajemy schłodzony.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu