Tzatziki
Tzatziki to
klasyka kuchni greckiej. Podaje się je jako sos do mięs lub dip do warzyw -
zawsze na zimno. Jednakże połączenie jogurtu i ogórka znane jest nie tylko w
Grecji: w Turcji zjecie cacik - mniej gęsta wersję tzatziki, przypominająca
bardziej zupę - chłodnik. W Indiach przygotowuję się pyszną raitę. W
kuchni bułgarskiej, serbskiej i macedońskiej znajdziemy zaś tarator. Podobne
danie spotykane jest również w Iraku i Iranie. Tak szeroka popularność tego
połączenia smaków wcale nie dziwi - zimny, lekko kwaśny jogurt znakomicie pasuje
do wszelkiego rodzaju mięs, ryb czy drobiu. Idealnie sprawdza się zarówno w
daniach pikantnych (gdzie łagodzi ich ogień), jak jako dodatek do warzyw czy
ryżu. Przepis na podstawie Authentic Greek Recipies.
250 g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
1 nieduży ogórek zielony
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki drobno siekanego koperku
szczypta soli do smaku
1. Ogórek (bez obierania) ścieramy na tarce (grube oczka). Posypujemy szczyptą
soli, odstawiamy na 10 minut, by puścił sok. Po tym czasie cały sok dokładnie
odciskamy - nie będzie nam potrzebny.
2. Jogurt grecki mieszamy z ogórkiem, obranym i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, octem, oliwą i koperkiem. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli do
smaku. Podajemy schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz