Souvlaki z kurczaka/Gyros z kurczaka

Zarówno souvlaki, jak i gyros (w Grecji wymawia się to słowo „hiros”) to popularne greckie dania, które mogą być przygotowane z wieprzowiny, kurczaka, drobiu czy jagnięciny. Co je zatem różni? Souvlaki przygotowywane są na szpadkach, natomiast gyros to obracający się na pionowym rożnie walec mięsa. Oba rodzaje mięsa mogą następnie wylądować bądź w grillowanym chlebku pita. Dzisiejsze danie zatem pod względem technologii wykonania bliższe jest raczej souvlaki, bowiem mięso upieczemy – tyle, że bez szpadek. Dzięki dodatkowi jogurtu i przypraw będzie soczyste, miękkie i aromatyczne. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ryżu, frytek lub pieczonych ziemniaczków, lub w pitach – z frytkami, po grecku. Nie zapomnijcie również o sosie tzatziki! Przepis na podstawie KochamGotować.

500 g mięsa z udek kurczaka (bez kości) – pokrojonych na mniejsze kawałki bądź paski
Marynata (składniki mieszamy):
Sok z ½ cytryny
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
1 mała cebula – obrana, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kurkumy

1. Mięso dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 30 minut (lub do 12 godzin w lodówce).

2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (uwaga – ze względu na obecność kurkumy mogą pozostać żółte ślady, więc lepiej nie używać białego naczynia – najlepsze jest szkło lub po prostu metalowa blaszka). Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.C, aż mięso będzie rumiane.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu