Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka.
Sos chrzanowy nadaje mięsu zdecydowanego charakteru, a
dzięki krojeniu na cieniutkie plastry sam kurczak jest miękki i delikatny.
3-4
filety z piersi kurczaka
mąka
pszenna, sól i czarny pieprz do oprószenia mięsa
1
duża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana
1
łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki,
nie kwaśnej śmietany)
1
szklanka bulionu warzywnego
1
listek laurowy
2
ziarna ziela angielskiego
sól
i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
6-8 łyżeczek startego chrzanu (może
być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
olej
do smażenia
1. Każdy filet kroimy ostrym nożem "po grubości" na 4
części - tak, by z jednego fileta uzyskać 4 cieniutkie kotlety. Mięso oprószamy
solą i pieprzem, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy z obu stron na
niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - zdejmujemy.
2. Następnie, dodawszy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie
złota, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną
śmietanką. Dodajemy bulion, listek, ziele. Gdy sos się zagotuje,
dodajemy kurczaka.
Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 10
minut.
Na koniec dodajemy chrzan oraz doprawiamy
potrawę solę i pierzem, do smaku.
Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie,
by nie stracił wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos z dużym
wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie
chrzan przed samym podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz