Filety kurczaka w sosie chrzanowym. Delikatne "bitki" z kurczaka.

Sos chrzanowy nadaje  mięsu zdecydowanego charakteru, a dzięki krojeniu na cieniutkie plastry sam kurczak jest miękki i delikatny.




3-4 filety z piersi kurczaka
mąka pszenna, sól i czarny pieprz do oprószenia mięsa
1 duża cebula - obrana, jak najdrobniej posiekana
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka zimnej śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 szklanka bulionu warzywnego
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
6-8 łyżeczek startego chrzanu (może być ze słoika, użyjmy jednak chrzanu bez dodatków, nie śmietankowego)
olej do smażenia

1. Każdy filet kroimy ostrym nożem "po grubości" na 4 części - tak, by z jednego fileta uzyskać 4 cieniutkie kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy lekko w  mące i obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - zdejmujemy.

2. Następnie, dodawszy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie złota, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy zimną śmietanką.   Dodajemy bulion, listek, ziele. Gdy sos się zagotuje, dodajemy kurczaka.
Mięso dusimy na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
Na koniec  dodajemy chrzan oraz doprawiamy potrawę solę i pierzem, do smaku.

Uwaga: sosu z chrzanem nie gotujemy powtórnie, by nie stracił wyrazistego smaku.
Jeśli chcecie przygotować sos z dużym wyprzedzeniem, a potem podgrzewać, zróbcie samą „bazę”, do której dodacie chrzan przed samym podaniem.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu