Najlepsze pieczone ziemniaki. Pieczone ziemniaki z rozmarynem.

Jaki jest sekret najlepszych pieczonych ziemniaków? Bardzo przewrotny! Otóż, najpierw trzeba je podgotować! Dzięki temu nie tylko szybciej się podpieką ( normalnie zajęło by to ok. 1,5 godziny do zupełnej miękkości), ale będą miały lepszą, bardziej jednolitą i bardziej miękką strukturę, bez twardawych gródek tu i tam, jak to zazwyczaj jest w przypadku ziemniaków pieczonych wyłącznie w piekarniku. Ziemniaki najpierw podgotowane robią się szybko i są mięciutkie. Spróbujcie!

8 ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości) - porządnie umytych wraz ze skórką, przekrojonych na pół

1 łyżeczka soli do gotowania


Przyprawy:

4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli (do smaku)


1. Ziemniaki gotujemy, aż swobodnie da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok. 15 minut (zależne od wielkości ziemniaka).

2. Ziemniaki odcedzamy. W garnku, w którym się gotowały mieszamy je ostrożnie z oliwą i przyprawami. 

3. Ziemniaki układamy skórką do dołu na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu