Najlepsze pieczone ziemniaki. Pieczone ziemniaki z rozmarynem.
Jaki jest sekret najlepszych pieczonych ziemniaków? Bardzo przewrotny! Otóż, najpierw trzeba je podgotować! Dzięki temu nie tylko szybciej się podpieką ( normalnie zajęło by to ok. 1,5 godziny do zupełnej miękkości), ale będą miały lepszą, bardziej jednolitą i bardziej miękką strukturę, bez twardawych gródek tu i tam, jak to zazwyczaj jest w przypadku ziemniaków pieczonych wyłącznie w piekarniku. Ziemniaki najpierw podgotowane robią się szybko i są mięciutkie. Spróbujcie!
8 ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości) - porządnie umytych wraz ze skórką, przekrojonych na pół
1 łyżeczka soli do gotowania
Przyprawy:
4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1. Ziemniaki gotujemy, aż swobodnie da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok. 15 minut (zależne od wielkości ziemniaka).
2. Ziemniaki odcedzamy. W garnku, w którym się gotowały mieszamy je ostrożnie z oliwą i przyprawami.
3. Ziemniaki układamy skórką do dołu na wyłożonej folią aluminiową blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz