Domowa przyprawa do burgerów, steków, pieczeni. Przyprawa BBQ.

Jeśli lubicie burgery i steki, to z pewnością byście chcieli, by były jeszcze smaczniejsze. Polecam przygotowanie domowej przyprawy BBQ, która świetnie sprawdzi się w każdej burgerowej sytuacji. Można jej także użyć jako marynaty do pieczenia, kurczaka (udka, skrzydełka) lub ryby pieczonej lub z grilla. Przepis od How to Feed a Loon.


1/4 szklanki brązowego cukru (używam trzconowego)

2 łyżki wędzonej słodkiej papryki

1 łyżka soli

2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki czosnku granulowanego

2 łyżeczki granulowanej cebuli

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki


Przyprawy mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Burgery: na 400 g mielonej wołowiny używamy 2 łyżeczek przyprawy.

Stek: oprószamy z obu stron, ok. 1/2 łyżeczki na stronę.

Jako marynata do mięs pieczonych: obsypujemy mięso i nacieramy je, dodając ok. 2 łyżek oleju.

Komentarze

  1. Kiedy Pani zawita?
    Pozdrawiam serdecznie Wioleta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny! Niedługo wracam :) Obecnie borykamy się z przeprowadzką, remontem, i milionem rzeczy do zrobienia, ale mam nadzieję, że już niedługo znów będę miała możliwość, by spokojnie publikować przepisy. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu