Ali Nazik, czyli mielona wołowina na pieczonym bakłażanie po turecku
Ali Nazik to danie pochodzące z prowincji Gaziantep w
Turcji. Jeśli ciekawi Was, co oznacza jego nazwa, to musicie sobie wybrać
jedna z następujących historii (ponieważ jak w przypadku większości słynnych
dań, istnieją różne wersje ich powstania). Według
jednej wersji, rzecz sięga czasów Sułtana Selima I Groźnego (1470-1520). Otóż,
gdy sułtan przybył razu pewnego do miasta Antep (w dzisiejszej prowincji
Gaziantep), podano mu lokalny przysmak, czyli danie z grillowanego bakłażana z
jogurtem i mięsa. Sułtan tak zachwycił się potrawa, że zakrzyknął: „A czyjże
delikatne ręce to przygotowały?” – po turecku „delikatna dłoń to „eli
nazik”. Od tamtego czasu nazwa miała na stałe przylgnąć do dania. Wedłuk
innej historii nazwa pochodzi z języka staro otomańskiego, gdzie „ala”
oznaczało „piękny” a „nazik” – „jedzenie”. Z czasem nazwa przekształciła się w
„Ali nazik”. We współczesnym języku tureckim słowo „nazik” oznacza „miły”,
danie więc jest nazywane również Miłym Ali (od imienia męskiego). Danie to
przeważnie przygotowuje się z siekana jagnięcina, są jednak również wersje, w
których występuje wołowina – z takiego tez przepisu dziś skorzystamy. Danie
jest bardzo łatwe w wykonaniu, należy tylko przeznaczyć sobie odpowiednia ilość
czasu na upieczenie bakłażana. Najwygodniej jest to zrobić dzień wcześniej. Przepis
na podstawie AhmetKocht.
bakłażany w jogurcie:
2-3 nieduże bakłażany (mniejsze sztuki są lepsze, bo będą miały
mniej pestek)
150 g gęstego jogurty typu greckiego/bałkańskiego
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
Sól do smaku
mięso:
200 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula – obrana , drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
1 papryka – pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę
1 ostra papryczka chili – pozbawiona pestek, pokrojona
1 łyżka koncentratu paprykowego (lub pomidorowego)
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
12/ łyżeczki ostrej papryki (ostrość doprawiamy wg własnego
uznania)
50 ml wody
Sól do smaku
Olej do smażenia
siekana
natka pietruszki
1. Zaczynamy od upieczenia bakłażanów. Nakłuwamy je w kilkunastu
miejscach dookoła widelcem, by nie pękły podczas pieczenia. Układamy na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze, po czym pieczemy ok. 50 minut w temp.
200C. Czas może być różny w zależności od wielkości i ilości pieczonych
bakłażanów. Chodzi o to, by zrobiły się zupełnie miękkie.
Upieczone bakłażany umieszczamy w misce z zimną wodą, 1 łyżeczką
soli i 2 łyżkami soku z cytryny na ok. 15 minut, do wystygnięcia.
Następnie zdejmujemy z bakłażanów skórkę i usuwamy z wnętrza
pestki. Miąższ kroimy w kostkę.
W misce mieszamy jogurt z czosnkiem i solą, dodajemy upieczone
bakłażany - sałatka z bakłażanów w jogurcie gotowa.
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso,
mieszając. Gdy przestanie być różowe, dodajemy posiekana cebule, czosnek,
paprykę, chili i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy tymianek,
paprykę i koncentrat. Mieszamy, po czym wlewamy wodę, zmniejszamy płomień i przykrywamy
patelnię pokrywką. Dusimy potrawę ok. 8 minut.
Na półmisku układamy bakłażany w jogurcie, a na nich mięso,
posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita.
Komentarze
Prześlij komentarz