Kotlety mielone
Kotlety mielone to klasyk, który sprawdzi
się w wielu sytuacjach. Jeśli podamy do nich różne sosy oraz różne dodatki, jak
ziemniaki, kasza jęczmienna, kasza gryczana czy makaron (do którego szczególnie
pasują takie sosy, jak grzybowy, beszamelowy czy serowy), za każdym razem
otrzymamy inny, ciekawy obiad.
500 g
mielonej łopatki wieprzowej
1
cebula – obrana
2
ząbki czosnku – obrane
1
jajko
2-3
kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie
½
łyżeczki mielonej kolendry
½
łyżeczki sody kuchennej
Świeżo
zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista
Bułka
tarta do obtoczenia
Olej
+ masło do smażenia
Chleb
namaczamy w wodzie.
Mięso
drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty
chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista
w smaku i by kotlety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie
składniki się połączyły.
Mokrymi
dłońmi formujemy 10 kotletów, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety
smażymy na oleju z dodatkiem masła, z obu storn na złoto.
Do kotletów pysznym
dodatkiem będzie sos chrzanowy (klik) czy musztardowy
Komentarze
Prześlij komentarz