Kotlety mielone


 Kotlety mielone to klasyk, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli podamy do nich różne sosy oraz różne dodatki, jak ziemniaki, kasza jęczmienna, kasza gryczana czy makaron (do którego szczególnie pasują takie sosy, jak grzybowy, beszamelowy czy serowy), za każdym razem otrzymamy inny, ciekawy obiad.




500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula – obrana
2 ząbki czosnku – obrane
1 jajko
2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki sody kuchennej
Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista
Bułka tarta do obtoczenia
Olej + masło do smażenia

Chleb namaczamy w wodzie.
Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by kotlety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Mokrymi dłońmi formujemy 10 kotletów, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju z dodatkiem masła, z obu storn na złoto.
Do kotletów pysznym dodatkiem będzie sos chrzanowy (klik) czy musztardowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu