Chili z Cincinnati. Cincinnati Chili
Autorem przepisu na Cincinnati Chili był Nicholas Lambrinides,
emigrant z Grecji, który w 1949 roku założył siec popularnych restauracji w
Ohio. W daniu wyraźnie widać wpływy dwóch kuchni – charakterystyczne dla
USA chili z wołowiny zyskało typowo grecki zestaw przypraw. Połączenie to jest
niezwykle udane, a potrawa jest ogromnie uniwersalna: można podawać chili jako
sos do makaronu czy do ryżu. Można serwować je samo (z pieczywem), choć tak
robi się w USA bardzo rzadko (częściej w ten sposób bowiem podaje się chili con
carne. Popularne jest także używanie chili do hot dogów. I tutaj dochodzimy do
drugiej wersji powstania potrawy: ponoć hot-dogi z chili sprzedawali już w
1922r. bracia Kiradjieff, migranci z rejonu Macedonii. Zapewne nigdy się
nie dowiemy, jak było naprawdę, i czy mamy do czynienia z dwoma podobnymi przepisami,
czy jednym a zmodyfikowanym. Nie ulega jednak wątpliwości, że Cincinnati chili
jest najpopularniejszym, sztandarowym daniem regionu.
W najbardziej klasycznej wersji chili podaje się z serem cheddar.
Dodatkiem może być siekana cebula, czerwona fasola – lub wszystko na raz.
Przepis na podstawie TheChunkyChef.
2-3 ząbki czosnku – obrane, posiekane
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki cukru
Sól, mielony pieprz i chili – do smaku
2 łyżki octu
1 puszka pomidorów krojonych
1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego
4-6 kostek gorzkiej czekolady
Olej do smażenia
Dodatkowo:
Makaron typu spaghetti
Starty ser cheddar
Drobno posiekana cebula
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso z posiekanym
czosnkiem – tylko krótka chwilkę, absolutnie nie rumienimy. Dodajemy przyprawy,
mieszamy. Następnie wlewamy pomidory oraz bulion i ocet, wrzucamy czekoladę.
Dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje, ok. 30-45
minut. Doprawiamy do smaku solą, pierzem i chili.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy będzie gotowy, odcedzamy. 1/3 chili mieszamy z makaronem, reszta polewamy
każda porcję potrawy. Posypujemy cebulką i serem.
Komentarze
Prześlij komentarz