Klopsiki Tex-Mex


Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex. Przepis wg Delish.



 klopsiki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi on w tym przepisie nieźle ser meksykański)
3 duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej pikantna, lub je pozostawić)
1 jajko
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia

sos:
1 cebula - obrana, drobno posiekana
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki*
chili - do smaku
1 puszka siekanych pomidorów
 1/2 szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar
pietruszka do dekoracji



1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej, by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni.

2. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki. Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy siekaną pietruszką.
Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

 * Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu