Klopsiki Tex-Mex
Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów
Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu
Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasolą, serem, wołowiną, kurczakiem oraz
tortillami pszennymi. Dziś mam dla Was przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis
na mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym w stylu Tex-Mex.
Przepis wg Delish.
klopsiki:
400 g
mięsa mielonego wołowego
1/2
szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar (zastąpi
on w tym przepisie nieźle ser meksykański)
3
duże ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
1
łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
3
łyżki siekanej natki pietruszki
1/2
papryczki jalapeno, drobno posiekanej (można usunąć pestki, by była mniej
pikantna, lub je pozostawić)
1
jajko
sól i
świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ok.
1/2 szklanki bułki tartej
mąka
pszenna do obtoczenia, oliwa/olej do smażenia
sos:
1
cebula - obrana, drobno posiekana
1
ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1/2
łyżeczki kuminu
1/2
łyżeczki wędzonej papryki*
chili
- do smaku
1
puszka siekanych pomidorów
1/2
szklanki startego na tarce sera o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar
pietruszka
do dekoracji
1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone
mieszamy z jajkiem, serem, czosnkiem, pietruszką i przyprawami. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dodajemy tyle bułki tartej,
by masa była spójna i dało się z niej formować klopsiki. Dokładnie wyrabiamy
masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy
dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w
mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto, po czym
zdejmujemy z patelni.
2. Na patelni
podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin,
wędzoną paprykę oraz chili. mieszamy i natychmiast wlewamy pomidory z puszki.
Mieszamy. Usmażone klopsiki umieszczamy w sosie. Zmniejszamy ogień, przykrywamy
patelnię pokrywką i dusimy
danie przez 10 minut. Potem posypujemy potrawę startym serem i ponownie
przykrywamy pokrywką na ok. 2 minuty, by ser zaczął się podtapiać. Dekorujemy
siekaną pietruszką.
Podajemy
z ryżem lub świeżym pieczywem.
*
Zastąpi ona papryczki chili w sosie Adobo w puszce, popularne w USA. Jeśli je
macie, użyjcie 1 łyżki sosu z 1 papryczką.
Komentarze
Prześlij komentarz