Domowe chickenburgery w chrupiącej panierce

To jeden z tych domowych fast foodów, który naprawdę trudno przebić czymkolwiek gotowym. Mamy miękki, dobrze doprawiony kotlet z kurczaka, zamknięty w złocistej, wyraźnie chrupiącej panierce, która nie traci struktury nawet w towarzystwie sosu. Środek jest soczysty, delikatny, a całość świetnie sprawdza się zarówno w klasycznym zestawie z bułką, sałatą i pomidorem, jak i w nieco bardziej urozmaiconych wersjach – np. z piklami czy sosem na bazie jogurtu.

W przeciwieństwie do kotletów z całej piersi, tutaj łatwiej kontrolujemy smak i teksturę – masa jest miękka, łatwa do uformowania, a panierka daje ten pożądany efekt: chrupiąco, ale nie ciężko. Można ją wykorzystać również do nuggetsów albo jako bazę do stripsów – przepis jest elastyczny, ale to właśnie w formie burgera smakuje najpełniej.

Masa mięsna:
500g mielonego mięsa z kurczaka 

1 jajko

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz do smaku

odrobina czosnku granulowanego

1 łyżka bułki tartej


Panierowanie:


1. Sucha panierka (składniki mieszamy)

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

1/2 łyżeczki imbiru


2. Mokra panierka (składniki mieszamy)

3–4 łyżki mieszanki do suchej panierki

3 łyżki bardzo zimnej wody


3. Bułka tarta (na zewnątrz)


Do podania:
– bułki do burgerów
– ulubione dodatki (np. Siekana sałata lodowa, pomidor, ogórek kiszony)
sos curry lub majonez z jogurtem i cytryną


  1. Przygotowujemy mięso
    Mieszamy mięso z jajkiem, przyprawami i buką, i odstawiamy na chwilę do lodówki. Masa powinna być wilgotna, ale dająca się uformować.

  2. Formujemy kotlety
    Z masy formujemy płaskie, nieco większe niż bułka kotlety. 

  3. Panierujemy
    Przygotowujemy trzy miski: w pierwszej mamy suchą panierkę, w drugiej mokrą, do trzeciej wsypujemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy kolejno w suchej mieszance, w mokrej, a na końcu dokładnie w bułce tartej. 

  4. Smażymy
    Smażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka się zrumieni, a środek będzie usmażony. Po usmażeniu odsączamy na papierze.

  5. Składamy burgera
    Bułki delikatnie podgrzewamy lub opiekamy. Na dolną część kładziemy sałatę, kotleta, plaster pomidora, ulubione dodatki i sos. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy od razu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney