Domowe chickenburgery w chrupiącej panierce
To jeden z tych domowych fast foodów, który naprawdę trudno przebić czymkolwiek gotowym. Mamy miękki, dobrze doprawiony kotlet z kurczaka, zamknięty w złocistej, wyraźnie chrupiącej panierce, która nie traci struktury nawet w towarzystwie sosu. Środek jest soczysty, delikatny, a całość świetnie sprawdza się zarówno w klasycznym zestawie z bułką, sałatą i pomidorem, jak i w nieco bardziej urozmaiconych wersjach – np. z piklami czy sosem na bazie jogurtu.
W przeciwieństwie do kotletów z całej piersi, tutaj łatwiej kontrolujemy smak i teksturę – masa jest miękka, łatwa do uformowania, a panierka daje ten pożądany efekt: chrupiąco, ale nie ciężko. Można ją wykorzystać również do nuggetsów albo jako bazę do stripsów – przepis jest elastyczny, ale to właśnie w formie burgera smakuje najpełniej.
1 jajko
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
odrobina czosnku granulowanego
1 łyżka bułki tartej
Panierowanie:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki imbiru
2. Mokra panierka (składniki mieszamy)
3–4 łyżki mieszanki do suchej panierki
3 łyżki bardzo zimnej wody
3. Bułka tarta (na zewnątrz)
-
Przygotowujemy mięsoMieszamy mięso z jajkiem, przyprawami i buką, i odstawiamy na chwilę do lodówki. Masa powinna być wilgotna, ale dająca się uformować.
-
Formujemy kotletyZ masy formujemy płaskie, nieco większe niż bułka kotlety.
-
PanierujemyPrzygotowujemy trzy miski: w pierwszej mamy suchą panierkę, w drugiej mokrą, do trzeciej wsypujemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy kolejno w suchej mieszance, w mokrej, a na końcu dokładnie w bułce tartej.
-
SmażymySmażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka się zrumieni, a środek będzie usmażony. Po usmażeniu odsączamy na papierze.
-
Składamy burgeraBułki delikatnie podgrzewamy lub opiekamy. Na dolną część kładziemy sałatę, kotleta, plaster pomidora, ulubione dodatki i sos. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz