Mięciutkie duszone żeberka w pysznym sosie
Ten przepis to przykład na to, jak z kilku prostych składników można wyczarować obiad, który smakuje, jak w restauracji, a w rzeczywistości robi się go naprawdę łatwo. Wystarczy dobra jakość mięsa, odrobina cierpliwości i nasza domowa aromatyczna przyprawa do duszonego mięsa, która nadaje żeberkom głębi. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste, dosłownie odchodzące od kości. Podane z ziemniakami, kaszą albo kromką chleba do wytarcia sosu — to prawdziwe danie „comfort food”, które rozgrzewa i syci. Idealne na rodzinny obiad bez stresu.
Przyprawa: składniki na około 5 łyżek stołowych - wystarczy na ~1,5-2 kg mięsa:
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej/mniej, do smaku)
½ łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru (pomaga w rumienieniu)
Komentarze
Prześlij komentarz