Mięciutkie duszone żeberka w pysznym sosie

Ten przepis to przykład na to, jak z kilku prostych składników można wyczarować obiad, który smakuje, jak w restauracji, a w rzeczywistości robi się go naprawdę łatwo. Wystarczy dobra jakość mięsa, odrobina cierpliwości i nasza domowa aromatyczna przyprawa do duszonego mięsa, która nadaje żeberkom głębi. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste, dosłownie odchodzące od kości. Podane z ziemniakami, kaszą albo kromką chleba do wytarcia sosu — to prawdziwe danie „comfort food”, które rozgrzewa i syci. Idealne na rodzinny obiad bez stresu.


Przyprawa: składniki na około 5 łyżek stołowych - wystarczy na ~1,5-2 kg mięsa:

1 łyżka cebuli w proszku

1 łyżka czosnku w proszku

1 łyżka papryki słodkiej 

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli (lub do smaku)

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej/mniej, do smaku)

½ łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru (pomaga w rumienieniu)


Pozostałe składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra
2 ząbki czosnku-obrane, posiekane
Pół pęczka szczypioru - posiekanego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok.500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego - tylko tyle, by pokryło mięso w nie za dużym garnku
Olej
Sól i pieprz do smaku


1. Żeberka kroimy na ok. 8 centywetrowe kawałki. Mięso nacieramy przyprawą i odrobiną oleju. Odstawiamy do marynowania do lodówki na godzinę (można na całą noc, jeśli jest na to czas).

2. Żeberka obsmażamy partiami w garnku, w którym bdziemy je dusić, z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju.

3. Umieszczamy w garnku wszystkie zrumienione żeberka oraz: 2 łyżeczki naszej przyprawy do mięs, rozmaryn, cebulę, szczypior i czosnek. Zalewamy bulionem, w którym rozmieszaliśmy wcześniej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. 



Dusimy mięso na małym ogniu, pod przykryciem, ok.70-90 minut, do całkowitej miękkości mięsa. Doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney