Aromatyczna przyprawa do duszonego mięsa

Ta przyprawa inspirowana jesj karaibską kuchnią, ale sprawdza się znacznie szerzej niż tylko w egzotycznych daniach. To głęboka, lekko korzenna mieszanka z nutą papryki, tymianku, czosnku i ziela angielskiego, która podkreśla smak mięsa, nie przytłaczając go. Idealna do duszonych żeberek, karkówki, gulaszu, duszomej wołowiny, wiepszowiny pieczonych warzyw, a nawet do duszonego kurczaka.

Jej sekret? Świetnie się karmelizuje i daje ten efekt „jak z wolnego gotowania”, nawet jeśli danie powstaje szybciej. Wystarczy natrzeć mięso, dodać odrobinę oleju i zamarynować, by potem cieszyć się prawdziwie aromatycznym obiadem.



Składniki na około 5 łyżek stołowych - wystarczy na ~1,5-2 kg mięsa:

1 łyżka cebuli w proszku

1 łyżka czosnku w proszku

1 łyżka papryki słodkiej 

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli (lub do smaku)

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej/mniej, do smaku)

½ łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru (pomaga w rumienieniu)


Wszystkie składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.


Mięso przed duszeniem nacieramy przyprawą i odrobiną oleju. Marynujemy min.przez godzinę.

Podczas duszenia dodajemy 1-2 łyżeczki przyprawy do garnka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney