Aromatyczna przyprawa do duszonego mięsa
Ta przyprawa inspirowana jesj karaibską kuchnią, ale sprawdza się znacznie szerzej niż tylko w egzotycznych daniach. To głęboka, lekko korzenna mieszanka z nutą papryki, tymianku, czosnku i ziela angielskiego, która podkreśla smak mięsa, nie przytłaczając go. Idealna do duszonych żeberek, karkówki, gulaszu, duszomej wołowiny, wiepszowiny pieczonych warzyw, a nawet do duszonego kurczaka.
Jej sekret? Świetnie się karmelizuje i daje ten efekt „jak z wolnego gotowania”, nawet jeśli danie powstaje szybciej. Wystarczy natrzeć mięso, dodać odrobinę oleju i zamarynować, by potem cieszyć się prawdziwie aromatycznym obiadem.
Składniki na około 5 łyżek stołowych - wystarczy na ~1,5-2 kg mięsa:
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej/mniej, do smaku)
½ łyżeczki brązowego cukru lub cukru pudru (pomaga w rumienieniu)
Wszystkie składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Mięso przed duszeniem nacieramy przyprawą i odrobiną oleju. Marynujemy min.przez godzinę.
Podczas duszenia dodajemy 1-2 łyżeczki przyprawy do garnka.
Komentarze
Prześlij komentarz