Serdelki w sosie chrzanowym

Serdelki w sosie chrzanowym to błyskawiczne danie, które zachwyci każdego swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To idealna propozycja na szybki obiad, gdy czas goni, a apetyt domaga się czegoś pysznego. W tym przepisie delikatne serdelki łączą się z kremowym sosem chrzanowym, który dodaje potrawie wyrazistego charakteru. Dzięki ziołowemu aromatowi koperku i lekko pikantnej nucie chrzanu, danie nabiera niezwykłego smaku. Serdelki w sosie chrzanowym doskonale komponują się z puree ziemniaczanym, ale równie smacznie będą smakować z kaszą. To prosty i ekonomiczny posiłek, który z pewnością rozgrzeje Was w chłodne dni! Przepis wg co_wcina_ewelina na Instagramie.

 


1 łyżka masła

1 łyżka maki pszennej

150 ml zimnej śmietanki UHT 12%

200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

8 serdelków (używam serdelków z szynki)

2 łyżeczki chrzanu

2 łyżki siekanego koperku

Sól i czarny pieprz – do smaku

 

W rondlu przygotowujemy jasna zasmażkę z masła i maki. Rozprowadzamy ja zimna śmietanką, energicznie mieszając. Dodajemy bulion, zagotowujemy. Następnie dodajemy przekrojone na pół i nacięte płytko wzdłuż na „grzbiecie” ze skórką serdelki – dzięki temu nie zwinął się podczas gotowania.

 

Serdelki dusimy w sosie na małym ogniu pod przykryciem 6 minut. Przed podaniem do sosu dodajemy chrzan, koperek, sól do smaku oraz pieprz mielony.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu