Serdelki w sosie chrzanowym
Serdelki w sosie chrzanowym to błyskawiczne danie, które zachwyci każdego swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To idealna propozycja na szybki obiad, gdy czas goni, a apetyt domaga się czegoś pysznego. W tym przepisie delikatne serdelki łączą się z kremowym sosem chrzanowym, który dodaje potrawie wyrazistego charakteru. Dzięki ziołowemu aromatowi koperku i lekko pikantnej nucie chrzanu, danie nabiera niezwykłego smaku. Serdelki w sosie chrzanowym doskonale komponują się z puree ziemniaczanym, ale równie smacznie będą smakować z kaszą. To prosty i ekonomiczny posiłek, który z pewnością rozgrzeje Was w chłodne dni! Przepis wg co_wcina_ewelina na Instagramie.
1 łyżka masła
1 łyżka maki pszennej
150 ml zimnej śmietanki UHT 12%
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
8 serdelków (używam serdelków z szynki)
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki siekanego koperku
Sól i czarny pieprz – do smaku
W rondlu przygotowujemy jasna zasmażkę z masła i maki. Rozprowadzamy ja zimna śmietanką, energicznie mieszając. Dodajemy bulion, zagotowujemy. Następnie dodajemy przekrojone na pół i nacięte płytko wzdłuż na „grzbiecie” ze skórką serdelki – dzięki temu nie zwinął się podczas gotowania.
Serdelki dusimy w sosie na małym ogniu pod przykryciem 6 minut. Przed podaniem do sosu dodajemy chrzan, koperek, sól do smaku oraz pieprz mielony.
Komentarze
Prześlij komentarz