Klopsiki drobiowe w sosie tajskim

Klopsiki drobiowe w tajskim sosie to doskonały sposób na połączenie prostoty przygotowania z wyjątkowym smakiem. Inspirując się przepisem z Instagramu livehealthyandfit, przygotowałam danie, które przenosi nas w egzotyczną podróż kulinarną. Aromatyczne klopsiki z mielonego kurczaka, doprawione świeżym imbirem, czosnkiem i nutką chili, idealnie komponują się z kremowym sosem na bazie mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. To danie jest nie tylko pyszne, ale i kolorowe, które zachwyci zarówno Was, jak i Waszych bliskich. Przygotujcie się na eksplozję smaków, która z pewnością rozgrzeje Wasze serca!

 


Na klopsiki:

500g mięsa mielonego z kurczaka

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Szczypta chili w płatkach – do smaku, sami decydujecie, jak bardzo pikantna ma być Wasza potrawa

2 łyżki świeżej, siekanej natki kolendry

2 łyżki siekanego szczypiorku

1 jajko

2 łyżki sosu sojowego

Ew. sól i pieprz do smaku

 

Mąka ziemniaczana do obtoczenia klopsików

Olej do smażenia

 

Sos:

200 ml mleka kokosowego

200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1 łyżeczka czerwonej pasty curry – lub więcej, sami decydujecie, jak bardzo pikantna ma być Wasza potrawa

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z limonki

ew. 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

 

Z podanych składników wyrabiamy klopsiki. Formujemy w rękach dowolnej wielkości kuleczki, które najpierw obtaczamy z mace ziemniaczanej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni.

 

Następnie na tę samą patelnię dodajemy składniki na sos, mieszamy. Do sosu wkładamy klopsiki i dusimy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli chcecie mieć gęsty sos, wymieszajcie mleko z mąką przed wlaniem na patelnię.

 

Klopsiki podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu