Klopsiki drobiowe w sosie tajskim
Klopsiki drobiowe w tajskim sosie to doskonały sposób na połączenie prostoty przygotowania z wyjątkowym smakiem. Inspirując się przepisem z Instagramu livehealthyandfit, przygotowałam danie, które przenosi nas w egzotyczną podróż kulinarną. Aromatyczne klopsiki z mielonego kurczaka, doprawione świeżym imbirem, czosnkiem i nutką chili, idealnie komponują się z kremowym sosem na bazie mleka kokosowego i czerwonej pasty curry. To danie jest nie tylko pyszne, ale i kolorowe, które zachwyci zarówno Was, jak i Waszych bliskich. Przygotujcie się na eksplozję smaków, która z pewnością rozgrzeje Wasze serca!
500g mięsa mielonego z kurczaka
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Szczypta chili w płatkach – do smaku, sami decydujecie, jak bardzo pikantna ma być Wasza potrawa
2 łyżki świeżej, siekanej natki kolendry
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego
Ew. sól i pieprz do smaku
Mąka ziemniaczana do obtoczenia klopsików
Olej do smażenia
Sos:
200 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry – lub więcej, sami decydujecie, jak bardzo pikantna ma być Wasza potrawa
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z limonki
ew. 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Z podanych składników wyrabiamy klopsiki. Formujemy w rękach dowolnej wielkości kuleczki, które najpierw obtaczamy z mace ziemniaczanej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni.
Następnie na tę samą patelnię dodajemy składniki na sos, mieszamy. Do sosu wkładamy klopsiki i dusimy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli chcecie mieć gęsty sos, wymieszajcie mleko z mąką przed wlaniem na patelnię.
Klopsiki podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz