Najlepsze muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe to klasyk, który zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno dużych jak i małych smakoszy. Po wielu próbach i eksperymentach w końcu znalazłam sposób, by moje muffiny wyrastały pięknie i wysoko, z idealnie puszystą konsystencją. Ich intensywny czekoladowy smak i aromat roztapiają się w ustach a słodki czekoladowy zapach roznosi się podczas pieczenia po całym domu.

4 jajka rozm. M

200 ml cukru

100 g roztopionego masła

100 ml oleju słonecznikowego

200 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 czubate łyżki kakao

2,5 szklanki maki pszennej typ 650

Szczypta soli

 

W misce dokładnie wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać olej, mleko i masło, wymieszać. Następnie dodać suche składniki: przesianą mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Uwaga: staramy się nie przemiksować ciasta, to znaczy, nie wymieszać go za bardzo, ponieważ zrobi się zbyt napowietrzone i babeczki nie wyrosną ładnie i nie będą miały wysokich czubków. Nadal naturalnie będą smaczne. Dlatego używam ręcznej różki/trzepaczki kuchennej, a nie robota.


Ciasto przelać do formy na muffiny z papilotkami włożonymi do każdego otworu. Papilotki napełniamy ciastem w ¾, zostawiając wolne miejsce na wyrastanie ciasta w piekarniku.

Pieczemy ok.25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, do suchego patyczka.

 

Porcja na ok. 15 sztuk muffinów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu