Najlepsze muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe to klasyk, który zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno dużych jak i małych smakoszy. Po wielu próbach i eksperymentach w końcu znalazłam sposób, by moje muffiny wyrastały pięknie i wysoko, z idealnie puszystą konsystencją. Ich intensywny czekoladowy smak i aromat roztapiają się w ustach a słodki czekoladowy zapach roznosi się podczas pieczenia po całym domu.
4 jajka rozm. M
200 ml cukru
100 g roztopionego masła
100 ml oleju słonecznikowego
200 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 czubate łyżki kakao
2,5 szklanki maki pszennej typ 650
Szczypta soli
W misce dokładnie wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać olej, mleko i masło, wymieszać. Następnie dodać suche składniki: przesianą mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Uwaga: staramy się nie przemiksować ciasta, to znaczy, nie wymieszać go za bardzo, ponieważ zrobi się zbyt napowietrzone i babeczki nie wyrosną ładnie i nie będą miały wysokich czubków. Nadal naturalnie będą smaczne. Dlatego używam ręcznej różki/trzepaczki kuchennej, a nie robota.
Ciasto przelać do formy na muffiny z papilotkami włożonymi do każdego otworu. Papilotki napełniamy ciastem w ¾, zostawiając wolne miejsce na wyrastanie ciasta w piekarniku.
Pieczemy ok.25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, do suchego patyczka.
Porcja na ok. 15 sztuk muffinów.
Komentarze
Prześlij komentarz