Mięciutkie, pieczone żeberka z nutą azjatycką

Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych żeberek w sosach typu bbq, spróbujcie tych przyprawionych na nutę azjatycką, miękkich i pełnych smaku.

600g żeberek wieprzowych

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz,  mielona gorczyca, brązowy cukier i czosnek do oprószenia i natarcia mięsa

100 ml wody + 2 łyżki octu winnego - do pieczenia


Sos BBQ

250 ml dobrego keczupu

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki miodu

2 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

1 łyżeczka świeżo startego na tarce korzenia imbiru

2 obrane, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Ew. chili, do smaku, jeśli sos ma być ostry


1. Żeberka dzielimy na porcje, oprószany przyprawami, wcieramy przyprawy w mięso.

2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, mieszamy i zagotowujemy.

Żeberka umieszczamy kośćmi do dołu w naczyniu do zapiekania z pokrywą. Stronę z mięsem polewamy sosem.

Na dno naczynia wlewamy wodę z octem. 


Żeberka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20min., do zrumienienia wierzchu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu