Mięciutkie, pieczone żeberka z nutą azjatycką
Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych żeberek w sosach typu bbq, spróbujcie tych przyprawionych na nutę azjatycką, miękkich i pełnych smaku.
600g żeberek wieprzowych
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielona gorczyca, brązowy cukier i czosnek do oprószenia i natarcia mięsa
100 ml wody + 2 łyżki octu winnego - do pieczenia
Sos BBQ
250 ml dobrego keczupu
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka świeżo startego na tarce korzenia imbiru
2 obrane, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Ew. chili, do smaku, jeśli sos ma być ostry
1. Żeberka dzielimy na porcje, oprószany przyprawami, wcieramy przyprawy w mięso.
2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, mieszamy i zagotowujemy.
Żeberka umieszczamy kośćmi do dołu w naczyniu do zapiekania z pokrywą. Stronę z mięsem polewamy sosem.
Na dno naczynia wlewamy wodę z octem.
Żeberka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20min., do zrumienienia wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz