Mięciutkie pieczone żeberka w sosie BBQ
Przepyszne, aromatyczne żeberka w wyrazistym sosie BBQ, tak miękkie, że same odchodzą od kości.
600g żeberek wieprzowych
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, kumin do oprószenia i natarcia mięsa
100 ml wody + 2 łyżki octu winnego - do pieczenia
Sos BBQ
250 ml dobrego keczupu
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka melasy
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżeczek brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka słodniej papryki
1 obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Ew. chili, do smaku, jeśli sos ma być ostry
1. Żeberka dzielimy na porcje, oprószany przyprawami, wcieramy przyprawy w mięso.
2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, mieszamy i zagotowujemy.
Żeberka umieszczamy kośćmi do dołu w naczyniu do zapiekania z pokrywą. Stronę z mięsem polewamy sosem.
Na dno naczynia wlewamy wodę z octem.
Żeberka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20min., do zrumienienia wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz