Bulgur po turecku, jak w restauracji

Bulgur jest pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Przygotowany z warzywami w przedstawiony dziś sposób jest niezwykle smaczny, pożywny i aromatyczny. Idealnie pasuje do pieczonego kurczaka i innych pieczonych mięs, jak również do wielu dań o nie-tureckim charakterze, jak kotlety schabowe czy mielone. Główną zasadą jest, potrzebujemy 2 razy tyle wody/bulionu, co kaszy.



1 cebula - obrana, pokrojona w kostkę

1 mała lub pół dużej czerwonej papryki-pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 szklanka kaszy bulgur

1, 5 szklanki wody lub bulionu (warzywny/drobiowy/wołowy)

2 łyżeczki masła

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

Sól i pieprz do smaku

Olej/oliwa do smażenia


1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy koncentrat i passatę. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 1 minutę.

2. Dodajemy kaszę bulgur i bulion. Mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż bulgur wchłonie cały bulion, ok. 20 min.

Wówczas dodajemy masło, natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu