Bulgur po turecku, jak w restauracji
Bulgur jest pysznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Przygotowany z warzywami w przedstawiony dziś sposób jest niezwykle smaczny, pożywny i aromatyczny. Idealnie pasuje do pieczonego kurczaka i innych pieczonych mięs, jak również do wielu dań o nie-tureckim charakterze, jak kotlety schabowe czy mielone. Główną zasadą jest, potrzebujemy 2 razy tyle wody/bulionu, co kaszy.
1 cebula - obrana, pokrojona w kostkę
1 mała lub pół dużej czerwonej papryki-pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka kaszy bulgur
1, 5 szklanki wody lub bulionu (warzywny/drobiowy/wołowy)
2 łyżeczki masła
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Olej/oliwa do smażenia
1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i paprykę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy koncentrat i passatę. Dokładnie mieszamy i dusimy razem 1 minutę.
2. Dodajemy kaszę bulgur i bulion. Mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż bulgur wchłonie cały bulion, ok. 20 min.
Wówczas dodajemy masło, natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Czegoś takiego potrzebowałem. Na pewno spróbuję. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuń