Zupa krem z brokułów z serem bleu Pyszna
Pyszna i
elegancka zupa (a przy tym szybka w wykonaniu), nadająca się do podania zarówno
na co dzień, jak i podczas najwykwintniejszego przyjęcia (urodziny, komunie,
rocznice). Z pewnością będzie to miła odmiana od nieśmiertelnego duetu
"rosół - albo -flaki". Oczywiście, nie zastąpi wigilijnego barszczu,
ale u nas np. w drugi dzień świąt w zeszłym roku cieszyła się dużym uznaniem.
1 duży brokuł
objętościowo tyle samo ziemniaków ( może tez być odrobinę więcej)
140 g sera bleu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
groszek ptysiowy lub płatki migdałowe
Brokuła opłukać i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa zalać 1,5 litra wody, posolić, i gotować, aż będą miękkie, ok. 30 minut. Zdjąć garnek z palnika.
Dodać ząbek czosnku oraz pokruszony ser blue (trochę sera odłożyć do dekoracji każdej porcji), a następnie utrzeć całą zupę blenderem na gładki krem. Zaletą tej zupy jest fakt, że nie potrzebuje ona żadnego zagęszczania. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać zioła prowansalskie.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub z płatkami migdałowymi (ja wolę groszek), posypaną serem.
140 g sera bleu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz do smaku
groszek ptysiowy lub płatki migdałowe
Brokuła opłukać i pokroić w małe kawałki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Warzywa zalać 1,5 litra wody, posolić, i gotować, aż będą miękkie, ok. 30 minut. Zdjąć garnek z palnika.
Dodać ząbek czosnku oraz pokruszony ser blue (trochę sera odłożyć do dekoracji każdej porcji), a następnie utrzeć całą zupę blenderem na gładki krem. Zaletą tej zupy jest fakt, że nie potrzebuje ona żadnego zagęszczania. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać zioła prowansalskie.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub z płatkami migdałowymi (ja wolę groszek), posypaną serem.
Komentarze
Prześlij komentarz