Sałatka makaronowa z szynką i serem

Ta szybka, pyszna i pożywna sałatka makaronowa, świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i na wiosennych piknikach. Z powodzeniem można ją także zabrać do pracy lub szkoły. Ilość poszczególnych składników można dowolnie zwiększać bądź zmniejszać, wedle uznania. Polecam!
 




250 g drobnego makaronu
6 plastrów szynki - pokrojone w kostkę
6 plastrów sera - pokrojone w kostkę
2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
1/2 czerwonej papryki konserwowej - pokrojonej w kostkę
1 cebula - obrana, posiekana w kostkę

sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki octu
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy


1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie już prawie gotowy, podczas ostatnich minut gotowania dodajemy mrożony zielony groszek. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty od ponownego zawrzenia wody, po czym odcedzamy na sicie. Odstawiamy makaron, by trochę przestygł.

2. W tym czasie mieszamy składniki sosu (musi być wyrazisty w smaku!) oraz przygotowujemy dodatki. Szynkę, ser, paprykę kroimy w małą kostkę, cebule obieramy i siekamy.

3. Makaron mieszamy z dodatkami i sosem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu