Mus Czekoladowy
Mus czekoladowy jest jednym z moich ulubionych
deserów. Prawdę mówiąc, nie mam pojęcia, dlaczego nie pojawił się na moim blogu
już wcześniej. Jest więc teraz, aksamitny, czekoladowy i puszysty. :D
( na 4 porcje)
250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła
Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( Naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )
250 ml śmietany 36%
100 g ciemnej / gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
1 białko
1 łyżka masła
Jajka umyć. Ułożyć na sicie i polać wrzącą wodą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem. ( Naczynie z pokruszoną czekolada stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Dno naczynia nie może dotykać powierzchni wody )
W tym czasie ubić na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Śmietanę
odstawić do lodówki.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.
Czekoladę, która się nam właśnie rozpuściła, wymieszać. Zdjąć z garnka z gotującą się wodą, odstawić, aby trochę ostygła.
Do lekko ciepłej czekolady dodać 2 żółtka, wymieszać.
Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.
Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na 4 godziny do lodówki.
Delikatnie wymieszać z czekoladą.
Masę czekoladową delikatnie lecz dokładnie wmieszać w bitą śmietanę.
Deser przełożyć do kieliszków, odstawić na 4 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz