Krokiety z farszem à la biała kiełbasa

Krokiety to danie, które dla wielu z nas kojarzy się z domowym ciepłem i zapachem smażonych naleśników rozchodzącym się po całym mieszkaniu. Choć klasyczne wersje najczęściej wypełnia kapusta z grzybami albo mięso rosołowe, tym razem sięgamy po nieco bardziej wyrazisty wariant – inspirowany smakiem domowej białej kiełbasy. To połączenie aromatycznego farszu z mielonej łopatki, czosnku i majeranku, podbite delikatną musztardą i gładkim, pieprznym sosem sprawdzi się przez cały rok jako sycący, otulający posiłek. Ser dodany do środka nadaje przyjemną ciągnącą się teksturę, a podsmażenie na złoto na maśle zamyka wszystko w chrupiącej, pachnącej skorupce. To propozycja idealna na weekendowy obiad albo wtedy, gdy potrzebujecie czegoś konkretnego, pożywnego i naprawdę pysznego.

 


500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki

1 duża cebula – obrana, drobno posiekana

2-3 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki majeranku

½-1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – do smaku, farsz powinien być wyrazisty

Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka musztardy

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki sosu (przepis poniżej)


Ew. starty ser żółty


6-8 naleśników


Olej do smażenia

 

Sos:

20 g masła (1,5 łyżki)

1,5 łyżki mąki pszennej

200 ml mleka (może być pół na pół z bulionem drobiowym lub warzywnym – wtedy: 100 ml mleka + 100 ml bulionu)

50 ml śmietanki UHT 12%

1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub do smaku)

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub białego (można więcej, jeśli lubisz pieprzny charakter)

1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)

 

1. Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę – mieszamy energicznie, aż powstanie jasna zasmażka (ok. 1–2 minuty). Wlewamy mleko z bulionem, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje – powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy śmietankę, przyprawy i musztardę, doprawiamy do smaku


2. Przygotowujemy farsz: cebulę podsmażamy na niedużej ilości oleju. Gdy będzie szklista, dodajemy mięso, przypraz oraz czosnek. Smażymy mięso, mieszając, aż przestanie być surowe. Dodajemy sos - tylko tyle, by nadzienie było spójne, lecz nie za rzadkie.

 

3. Na każdym naleśniku kładziemy trochę startego sera, i układamy porcję farszu. Naleśnik zwijamy.


Gotowe krokiety obsmażamy na rumiano na maśle. Podajemy polane pozostałym sosem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.