Krokiety z farszem à la biała kiełbasa
Krokiety to danie, które dla wielu z nas kojarzy się z domowym ciepłem i zapachem smażonych naleśników rozchodzącym się po całym mieszkaniu. Choć klasyczne wersje najczęściej wypełnia kapusta z grzybami albo mięso rosołowe, tym razem sięgamy po nieco bardziej wyrazisty wariant – inspirowany smakiem domowej białej kiełbasy. To połączenie aromatycznego farszu z mielonej łopatki, czosnku i majeranku, podbite delikatną musztardą i gładkim, pieprznym sosem sprawdzi się przez cały rok jako sycący, otulający posiłek. Ser dodany do środka nadaje przyjemną ciągnącą się teksturę, a podsmażenie na złoto na maśle zamyka wszystko w chrupiącej, pachnącej skorupce. To propozycja idealna na weekendowy obiad albo wtedy, gdy potrzebujecie czegoś konkretnego, pożywnego i naprawdę pysznego.
500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 duża cebula – obrana, drobno posiekana
2-3 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki majeranku
½-1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – do smaku, farsz powinien być wyrazisty
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu (przepis poniżej)
Ew. starty ser żółty
6-8 naleśników
Olej do smażenia
Sos:
20 g masła (1,5 łyżki)
1,5 łyżki mąki pszennej
200 ml mleka (może być pół na pół z bulionem drobiowym lub warzywnym – wtedy: 100 ml mleka + 100 ml bulionu)
50 ml śmietanki UHT 12%
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub do smaku)
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub białego (można więcej, jeśli lubisz pieprzny charakter)
1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
1. Przygotowujemy sos: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę – mieszamy energicznie, aż powstanie jasna zasmażka (ok. 1–2 minuty). Wlewamy mleko z bulionem, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje – powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy śmietankę, przyprawy i musztardę, doprawiamy do smaku
2. Przygotowujemy farsz: cebulę podsmażamy na niedużej ilości oleju. Gdy będzie szklista, dodajemy mięso, przypraz oraz czosnek. Smażymy mięso, mieszając, aż przestanie być surowe. Dodajemy sos - tylko tyle, by nadzienie było spójne, lecz nie za rzadkie.
3. Na każdym naleśniku kładziemy trochę startego sera, i układamy porcję farszu. Naleśnik zwijamy.
Gotowe krokiety obsmażamy na rumiano na maśle. Podajemy polane pozostałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz