Soczyste kotleciki z serem i papryką
Czasem wystarczy drobna zmiana w dobrze znanym przepisie, by uzyskać zupełnie nowy efekt. To świetna alternatywa dla klasycznych mielonych – z dodatkiem przypraw i odrobiny majonezu, który dodaje im wyjątkowej wilgotności. Idealnie sprawdzą się na codzienny obiad, jak i w roli domowego fast foodu z ulubionym sosem i pieczonymi ziemniakami. Z powodzeniem można je też podać jako ciepłą przekąskę. Znikają z talerza szybciej, niż się je smaży!
400g mięsa mielonego wieprzowego z lopatki
1 mała cebula - obrana, jak najdrobniej poirhekana
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1/2 papryki czerwonej - jak najdrobniej posiekanej
2 łyżki jak najdrobniej posiekanej natki pietruszki
6 łyżek sera żółtego - twarda mozzarella - startego na tarce, drobne oczka
1 łyżeczka majonezu
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
Ew.1-2 łyżki bułki tartej-dla odpowiedniej konsystencji
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na spójną masę.
Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki-placuszki, które obtaczamy lekko w mące i smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.
Komentarze
Prześlij komentarz