Domowa przyprawa do białej kiełbasy i mięsa mielonego

Unikam gotowych mieszanek przyprawowych. Mają zdecydowanie za dużo soli, konserwantów, przeciwzbrylaczy oraz glutaminianu sodu. Wolę tworzyć własne, domowe kompozycje. Jest to nie tylko o wiele zdrowsze, ale także bardzo łatwe i dające satysfakcję, jak również możliwość dostosowania smaku przyprawy do własnego gustu. Tym razem polecam mieszankę nadającą smak białej domowej kiełbasie oraz mięsu mielonemu, z którego można robić różnego rodzaju kotlety czy frykadelki - kiełbaski śniadaniowe - o tym smaku. Przepis wg Queen Of The Red Double Wide.


proporcja przyprawy na 1 kg mięsa

1 i 1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ww. ilość starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg własnego gustu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu