Domowa przyprawa do białej kiełbasy i mięsa mielonego
Unikam gotowych mieszanek przyprawowych. Mają zdecydowanie za dużo soli, konserwantów, przeciwzbrylaczy oraz glutaminianu sodu. Wolę tworzyć własne, domowe kompozycje. Jest to nie tylko o wiele zdrowsze, ale także bardzo łatwe i dające satysfakcję, jak również możliwość dostosowania smaku przyprawy do własnego gustu. Tym razem polecam mieszankę nadającą smak białej domowej kiełbasie oraz mięsu mielonemu, z którego można robić różnego rodzaju kotlety czy frykadelki - kiełbaski śniadaniowe - o tym smaku. Przepis wg Queen Of The Red Double Wide.
proporcja przyprawy na 1 kg mięsa
1 i 1/2
łyżeczki szałwii
1/2
łyżeczki tymianku
1 i 1/2
łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją
dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
1
łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1
łyżeczka soli morskiej
1/4
łyżeczki płatków chilli
1/4
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie
przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ww. ilość
starcza na 1 kg mięsa mielonego. Przyprawione mięso ew. dosolić do smaku wg
własnego gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz