Domowe kiełbaski lub burgery śniadaniowe

                      Pomysł na pożywne, smaczne śniadanie: kotleciki o smaku domowej białej kiełbasy. Są one bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, podaje się je zarówno w domach, jak i w restauracjach serwujących śniadania. Zazwyczaj przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, można jednak użyć mieszanki wołowo-wieprzowej lub mięsa drobiowego. Można je podać wraz z jajkami (jajecznicą lub sadzonymi) oraz ulubiona sałatką lub keczupem czy innym ulubionym sosem.



dla 2 osób

1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
2 -2,5 łyżeczki mieszanki przypraw do domowej białej kiełbasy - przepis poniżej
ew. sól do smaku
olej do smażenia

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawą. Ewentualnie doprawić sola do smaku - uważać jednak, by nie przesolić, bo mięso po usmażeniu będzie w smaku bardziej słone, niż na surowo. Odstawić do lodówki na 1-12 godzin (najlepiej wieczorem przygotować sobie mięso na rano. Można chłodzić już uformowane mięso.). Z mięsa formować dowolne kształty, np. a la hamburgery, kuleczki, walce.  

                         Kiełbaski smażymy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na złoto.


                        Przyprawa do domowej białej kiełbasy

proporcja przyprawy na 1 kg mięsa

1 i 1/2 łyżeczki szałwii
1/2 łyżeczki tymianku
1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki (suszonej. Jeśli używacie świeżej, dodaje się ją dopiero na etapie wsypywanie przyprawy do mięsa)
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej    

                     
               
                         Wszystkie przyprawy wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu