Pieczony kurczak po portugalsku z ziemiakami

Kurczak portugalski swój znakomity smak zawdzięcza prostej mieszance aromatycznych przypraw, jak czosnek i papryka. Uzupełnieniem dania są przepyszne pieczone ziemniaki, które przygotowują się jednocześnie z kurczakiem - prosto i smacznie. Kurczaka przygotowujemy tu metodą pieczenia na płasko, dzięki czemu mięso się nie przesusza, lecz pozostaje soczyste. Przepis na podstawie FeastingAtHome.


1 kurczak w całości (mój ważył ok. 2 kg)

ziemniaki - umyta, obrane, pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm

 

marynata (wszystkie składniki mieszamy):

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka chili (do smaku)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

4 ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte

2 łyżki octu winnego

1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju

 

1. Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze.  Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.



2. Kurczaka nacieramy dokładnie ze wszystkich stron marynatą - także pod skórką.

Kurczaka możemy odstawić do marynowania na godzinę (poza lodówką. Jeśli chcecie marynować dłużej, do 12 godzin można go marynować w lodówce) lub piec od razu.

Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwą ziemniaki. Na nich układamy kurczaka skórką do dołu.



Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy kurczaka skórką do góry. Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości kurczaka).

Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka ostrego noża sok wypływający z mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).

Po upieczeniu kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw  odstawiamy na 10 minut. Dopiero potem  kroimy i podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami i dowolna sałatką.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu