Burgery z tuńczyka z kolendrą
Jeśli lubicie tuńczyka,
skuście się na przygotowanie z niego burgerów. Robi się je szybko, a smakują
świetnie. Do ryby dodajemy aromatyczną siekaną kolendrę, a do burgera mnóstwo
świeżych warzyw. tuńczykowe burgery możemy zjeść nie tylko w bułce, lecz z ulubionymi dodatkami podać je na obiad. Jest pysznie. :)
2 puszki tuńczyka
2 puszki tuńczyka
1 jajko
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki siekanej natki kolendry
1 mała, obrana, jak najdrobniej posiekana
cebula
1 papryczka chili – bez nasion, jak
najdrobniej posiekana
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
(do smaku)
dodatkowo:
bułki do burgerów
mieszanka ulubionych sałat
dodatkowo:
bułki do burgerów
mieszanka ulubionych sałat
Pomidor, świeży ogórek, siekany szczypiorek
majonez
keczup
1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).
majonez
keczup
1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).
2. Z masy formujemy mokrymi dłońmi 6 kształtnych burgerów.
Burgery smażymy na minimalnej ilości oleju (najlepiej na patelni z powłoką
zapobiegającą przywieraniu) z obu storn na złoto.
3. Spód bułki smarujemy majonezem, na to układamy mix sałat,
szczypiorek, plastry ogórka, burgera i plaster pomidora. Przykrywamy górną
częścią bułki, posmarowaną keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz