Burgery z tuńczyka z kolendrą

Jeśli lubicie tuńczyka, skuście się na przygotowanie z niego burgerów. Robi się je szybko, a smakują świetnie. Do ryby dodajemy aromatyczną siekaną kolendrę, a do burgera mnóstwo świeżych warzyw. tuńczykowe burgery możemy zjeść nie tylko w bułce, lecz z ulubionymi dodatkami podać je na obiad. Jest pysznie. :)



2 puszki tuńczyka
1 jajko
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki bułki tartej
3 łyżki siekanej natki kolendry
1 mała, obrana, jak najdrobniej posiekana cebula
1 papryczka chili – bez nasion, jak najdrobniej posiekana
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu (do smaku)


dodatkowo:
bułki do burgerów
mieszanka ulubionych sałat
Pomidor, świeży ogórek, siekany szczypiorek
majonez
keczup

1. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Mieszamy z pozostałymi składnikami - dodajemy tyle bułki tartej, by masa była plastyczna, lecz nie sucha (ilość będzie zależeć od wilgotności tuńczyka i wielkości jajka).

2. Z masy formujemy mokrymi dłońmi 6 kształtnych burgerów. Burgery smażymy na minimalnej ilości oleju (najlepiej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu) z obu storn na złoto.

3. Spód bułki smarujemy majonezem, na to układamy mix sałat, szczypiorek, plastry ogórka, burgera i plaster pomidora. Przykrywamy górną częścią bułki, posmarowaną keczupem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu