"Meksykańska" sałatka z wędzonym kurczakiem i czerwoną fasolą

W tej sałatce to Meksyk jest inspiracją dla kompozycji smaków. Przygotowuje się ją szybko, dobrze sprawdzi się na niejednej imprezie lub jako dodatek do śniadania lub kolacji.


2 wędzone udka kurczaka lub 4 podudzia ( tzw. pałeczki ) 
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka konserwowej kukurydzy
1/2 słoika konserwowej papryki
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
czarny pieprz
ostra papryka
ew. sól


Z kurczaka zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości i pokroić na nieduże kawałki. Fasolę i kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy. 

Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając majonez i keczup.
Doprawić czarnym pieprzem, ostrą papryką i ewentualnie – solą.


* oczywiście, można zrobić z połowy składników. Zarówno fasolę jak i kukurydzę można bez problemu sobie zamrozić na drugi raz.


Komentarze

  1. Talk! Dziękuję 😋 ten przepis zainspirował mnie do stworzenia drugiej wersji,gdzie paprykę konserwową podmieniam na świeżą,w drobniutką kostkę,zamiast kukurydzy ser żółty (kosteczka lub tarty, zależy jak mam ochotę) i do sosu daje chilli zamiast pieprzu.
    Czy przypadkiem nie miała pani przepisu na sos bbq według Gordona ale też innego autorstwa? Coś mi świta, że też z tej strony mi smakowała marynata ale dokładnie nie pamiętam... A chcę niebawem zrobić jakieś mięsko w takowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, Polu :) Tak, ten przepis świetnie nadaje się do modyfikowania, Twoje dodatki brzmią pysznie. Z podobnymi robię sałatkę/pastę z tuńczyka. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu