Burgery po turecku
Burgery po turecku zaskoczyły
mnie metodą wykonania – kotlet bowiem nie jest tutaj smażony oddzielnie, lecz
grillowany razem z bułką. Efekt jest przepyszny, bowiem dzięki temu uzyskujemy
naprawdę soczyste mięso. Do tego nadający całości wyjątkowego charakteru ajvar
oraz ser. Naprawdę pysznie. Przepis na podstawie Bir Yemek İste Suat Durmuş .
Mięso wołowe mielone –
średnio po ok. 80g na 1 burgera
Sól i pieprz – do smaku
Tymianek – do oprószenia
Bułki do burgerów
Ser żółty – po 1 plasterku na
każdy burger
ajvar
Ostry sos chili – ilość wg.
Uznania. Można również użyć plasterków ostrej papryczki, bez pestek
1. Mięso doprawiamy solą i
pierzem do smaku. Spód bułki skrapiamy sosem chili. Na tym układamy porcje
mięsa, formując burger bezpośrednio na bułce i mocno go dociskając do niej.
Posypujemy tymiankiem.
2. Pieczemy burgery w zamykanym
od góry opiekaczu. Można je przygotować także w piekarniku z funkcją „grill”.
3. Gdy mięso nie będzie już
surowe, i będzie ładnie zarumienione, na każdym burgerze układamy po plasterku
sera i przykrywamy go drugą połówką bułki, posmarowaną ajvarem.
Ponownie dociskamy kanapkę
opiekaczem i zapiekamy, aż będzie rumiana.
Komentarze
Prześlij komentarz