Burgery po turecku

Burgery po turecku zaskoczyły mnie metodą wykonania – kotlet bowiem nie jest tutaj smażony oddzielnie, lecz grillowany razem z bułką. Efekt jest przepyszny, bowiem dzięki temu uzyskujemy naprawdę soczyste mięso. Do tego nadający całości wyjątkowego charakteru ajvar oraz ser. Naprawdę pysznie. Przepis na podstawie Bir Yemek İste Suat Durmuş .



Mięso wołowe mielone – średnio po ok. 80g na 1 burgera
Sól i pieprz – do smaku
Tymianek – do oprószenia
Bułki do burgerów
Ser żółty – po 1 plasterku na każdy burger
ajvar
Ostry sos chili – ilość wg. Uznania. Można również użyć plasterków ostrej papryczki, bez pestek

1. Mięso doprawiamy solą i pierzem do smaku. Spód bułki skrapiamy sosem chili. Na tym układamy porcje mięsa, formując burger bezpośrednio na bułce i mocno go dociskając do niej. Posypujemy tymiankiem.




2. Pieczemy burgery w zamykanym od góry opiekaczu. Można je przygotować także w piekarniku z funkcją „grill”.



3. Gdy mięso nie będzie już surowe, i będzie ładnie zarumienione, na każdym burgerze układamy po plasterku sera i przykrywamy go drugą połówką bułki, posmarowaną ajvarem.



Ponownie dociskamy kanapkę opiekaczem i zapiekamy, aż będzie rumiana.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu