Skrzydełka grillowe w marynacie

Soczyste, rumiane skrzydełka, które skuszą każdego — przygotowane na grillu lub w piekarniku, mają w sobie to coś, co sprawia, że znikają z talerza, zanim zdążycie się obejrzeć. Słodko-słona marynata świetnie podkreśla smak mięsa. To idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne obiady czy leniwe weekendowe wieczory. Jeśli lubicie proste, a zarazem pyszne dania, te skrzydełka będą strzałem w dziesiątkę.


1 kg skrzydełek kurczaka

Marynata: 

6 łyżek keczupu

2 łyżki miodu

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżka oleju

1 czubata łyżeczka musztardy stołowej

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

Ew. Papryka ostra, jeśli mają być pikantne

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, u mnie po pół łyżeczki


1. Skrzydełka przekrawamy w stawach na 3 części. Lotek nie używamy.

2. Składniki marynaty mieszamy. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na 3-24 godziny.

3. Skrzydełka robimy na grillu lub w piekarniku.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Skrzydełka wykladamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 15 minut, następnie odwracamy na drugą stronę, i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż będą rumiane.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.