Skrzydełka grillowe w marynacie
Soczyste, rumiane skrzydełka, które skuszą każdego — przygotowane na grillu lub w piekarniku, mają w sobie to coś, co sprawia, że znikają z talerza, zanim zdążycie się obejrzeć. Słodko-słona marynata świetnie podkreśla smak mięsa. To idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne obiady czy leniwe weekendowe wieczory. Jeśli lubicie proste, a zarazem pyszne dania, te skrzydełka będą strzałem w dziesiątkę.
1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata:
6 łyżek keczupu
2 łyżki miodu
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka oleju
1 czubata łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
Ew. Papryka ostra, jeśli mają być pikantne
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku, u mnie po pół łyżeczki
1. Skrzydełka przekrawamy w stawach na 3 części. Lotek nie używamy.
2. Składniki marynaty mieszamy. Kurczaka dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy do lodówki na 3-24 godziny.
3. Skrzydełka robimy na grillu lub w piekarniku.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Skrzydełka wykladamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy 15 minut, następnie odwracamy na drugą stronę, i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz